Περιβάλλον
Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 08:59

Τα ψάρια είναι οι μεγαλύτεροι «αθλητές» του πλανήτη

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ψάρια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην παροχή οξυγόνου σε όλο τους το σώμα από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ζώο, δίνοντάς τους αθλητικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα είδη.

Καναδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ψάρια είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στην παροχή οξυγόνου σε όλο τους το σώμα από σχεδόν οποιοδήποτε άλλο ζώο, δίνοντάς τους αθλητικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα είδη.

«Τα ψάρια εκμεταλλεύονται ένα μηχανισμό που είναι έως και 50 φορές πιο αποτελεσματικός στην απελευθέρωση του οξυγόνου στους ιστούς τους σε σχέση με αυτόν των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Τζόντι Ράμερ του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ.

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αιμοσφαιρίνη τους, δηλαδή η πρωτεΐνη στο αίμα που μεταφέρει το οξυγόνο, είναι περισσότερο ευαίσθητη σε μεταβολές στο pΗ από τη δική μας και των άλλων ζώων», πρόσθεσε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ψάρια όταν βρίσκονται σε συνθήκες πίεσης, όπως όταν προσπαθούν να ξεφύγουν από τα αρπακτικά ζώα, ή όταν ζουν σε νερά με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Με το μηχανισμό αυτό μπορούν να διπλασιάσουν ή και να τριπλασιάσουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς τους κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας κρίσιμης περιόδου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν το μηχανισμό μεταφοράς οξυγόνου στους μυς σε βάθος δεκαετίας χρησιμοποιώντας πέστροφες για τη μελέτη τους. Αφού προσδιόρισαν ακριβώς πόσο ισχυρό είναι αυτό το σύστημα, συνέκριναν τα αποτελέσματα με αντίστοιχες ιατρικές μελέτες για τον άνθρωπο.

«Τα ψάρια έχουν προσαρμοστεί χρησιμοποιώντας αυτή την πολύ σημαντική διαδικασία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο ώστε να μπορούν να ζουν υπό όλα τα είδη των συνθηκών, σε θερμά ή ψυχρά νερά, με υψηλά ή χαμηλά επίπεδα οξυγόνου», δήλωσε η Ράμερ.

«Αυτό το χαρακτηριστικό έχει ιδιαίτερη σημασία για τα αθλητικά είδη, όπως ο σολομός ή ο τόνος. Γενικά για τα ψάρια, η ενισχυμένη παροχή οξυγόνου είναι μία από τις πιο σημαντικές προσαρμογές τους στα 400 εκατομμύρια χρόνια εξελικτικής ιστορίας τους», πρόσθεσε ο ερευνητής Κόλιν Μπράουνερ από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας.