Σύμφωνα με μελέτη για τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα με επικεφαλής το ρευματολόγος κ. Αλέξανδρο Ανδριανάκο έδειξε ότι φτάνουν το 2,10% του πληθυσμού, περίπου 230.000 ασθενείς.
Σύμφωνα με μελέτη για τις φλεγμονώδεις ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα με επικεφαλής το ρευματολόγος κ. Αλέξανδρο Ανδριανάκο έδειξε ότι φτάνουν το 2,10% του πληθυσμού, περίπου 230.000 ασθενείς.
Όπως αναφέρει η μελέτη το 0,67% δηλαδή 73.000 ασθενείς πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Ενώ, άλλη μελέτη με επικεφαλής το ρευματολόγο κ. Παναγιώτη Τρόντζα έδειξε ότι το 0,49, δηλαδή 54.000 ασθενείς πάσχουν από οροαρνητικές σπονδυλοαρθρίτιδες.
Επιπροσθέτως, η μελέτη ESORDIG για τα ρευματικά νοσήματα στη χώρα μας διαπίστωσε ότι το 27% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κάποιο ρευματικό νόσημα.
Το 11% από οσφυαλγία, 7,9% από οστεοαρθρίτιδα κ.α.. Ενώ, τα ρευματικά νοσήματα μεταξύ όλων των νοσημάτων αποτελούν την 1η κατά σειρά αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας σε ποσοστό 38,7%, μακροχρόνιας ανικανότητας σε ποσοστό 47,2%, βραχυχρόνιας ανικανότητας σε ποσοστό 26,2% και ιατρικών επισκέψεων σε ποσοστό 20,5%.
Επίσης τη 2η κατά σειρά αιτία για λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά 29,6% και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά 18,4%. Σύμφωνα με τη μελέτη οι πάσχοντες με ρευματικό νόσημα περισσότεροι από τους μισούς (52,7%) παρουσίαζαν χρόνιο πρόβλημα υγείας και 1 στους 6 παρουσίαζε μακροχρόνια σωματική ανικανότητα.
Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα στα χρόνια της κρίσης
Μια ακόμα μελέτη (HOPE) που έγινε αναφορικά με τις ρευματικές παθήσεις στην περίοδο της κρίσης διαπίστωσε ότι 1 στους 4 ασθενείς έχει πρόβλημα πρόσβασης σε ιατρό λόγω αδυναμίας εξασφάλισης ραντεβού σε δημόσιες δομές ή ιατρό συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ή λόγω αδυναμίας πληρωμής αμοιβής ιδιώτη μη-συμβεβλημένου ιατρού, ή/και λόγω απόστασης ή αδυναμίας μετακίνησης στο ιατρείο.
Επίσης, 1 στους 2 έχει πρόβλημα πρόσβασης στα βιολογικά φάρμακα λόγω δυσχερούς πρόσβασης σε ιατρό, της απόστασης του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ ή της μη διάθεσης ή δυσκολίας εύρεσης του φαρμάκου (Νοσοκομεία ή Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Μεγαλύτερα εμπόδια εμφανίζονται σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα και σε όσους διαμένουν εκτός Αττικής.
1 στους 5 δηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λόγω καθυστέρησης ή ακόμη και διακοπής της λήψης της θεραπείας του.
Και 1 στους 4 ζητά από τον ιατρό του αλλαγή της θεραπείας λόγω των δυσκολιών προμήθειας της φαρμακευτικής αγωγής.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν πλέον μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια και είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και την υποστήριξη των οικείων τους.