Περιβάλλον
Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 09:45

Δημιουργία τεράστιου θαλάσσιου καταφυγίου γύρω από το Νησί του Πάσχα

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα τη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Νάζκα-Ντεσαβεντουράδας, του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου στην Αμερική, καθώς και του Θαλάσσιου Καταφυγίου του Νησιού του Πάσχα, το οποίο θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πλήρως προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο.

Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τη δημιουργία του Θαλάσσιου Πάρκου Νάζκα-Ντεσαβεντουράδας, του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου στην Αμερική, καθώς και του Θαλάσσιου Καταφυγίου του Νησιού του Πάσχα, το οποίο θα αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πλήρως προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο.

Συνδυαστικά, οι δύο προστατευόμενες περιοχές της Χιλής θα καλύπτουν περισσότερα από 900.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περισσότερο από τη συνολική χερσαία έκταση της χώρας. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Βαλπαραΐσο, το κύριο λιμάνι της Χιλής.

Το Θαλάσσιο Πάρκο Νάζκα-Ντεσαβεντουράδας θα καλύπτει 297.517 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού γύρω από τα νησιά Σαν Φελίξ και Σαν Αμπρόσιο, και θα αποτελεί μια πλήρως προστατευόμενη ζώνη όπου θα απαγορεύονται η αλιεία και οι εξορυκτικές δραστηριότητες.

Επιπλέον, η Χιλή προχώρησε με τη δημιουργία ενός τεράστιου θαλάσσιου καταφυγίου γύρω από το Νησί του Πάσχα, το οποίο βρίσκεται περίπου 4.000 χιλιόμετρα δυτικά της ηπειρωτικής Χιλής.

Εν αναμονή της τελικής έγκρισης από τους ιθαγενείς του νησιού Ράπα Νούι, η αλιεία θα απαγορευθεί σε μια περιοχή 630.998 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Από την απαγόρευση θα εξαιρεθεί μια ζώνη 50 ναυτικών μιλίων από την ακτογραμμή αποκλειστικά για τους ιθαγενείς. 

«Παγκοσμίως διάσημο για τα αγάλματα Μοάι, το Νησί του Πάσχα θα γίνει τώρα γνωστό ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της διατήρησης των ωκεανών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η περιβαλλοντική οργάνωση Pew Charitable Trusts, χαρακτηρίζοντας επίσης την απόφαση ως ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία της πρώτης γενιάς μεγάλων θαλασσίων καταφυγίων.

Το προτεινόμενο καταφύγιο αποσκοπεί στην προστασία της θαλάσσιας πανίδας από την παράνομη αλιεία και τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας των υδάτων του νησιού, τα οποία φιλοξενούν 142 ενδημικά είδη, εκ των οποίων τα 27 είναι απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση.

«Ο ωκεανός είναι η βάση του πολιτισμού μας και της οικονομίας μας», δήλωσε ο Πέδρο Έντμουντς Παόα, δήμαρχος του Νησιού του Πάσχα. «Η κοινότητα Ράπα Νούι είναι πάρα πολύ υπερήφανη για αυτό το θαλάσσιο πάρκο, το οποίο θα προστατεύει τα νερά μας για τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.