Δεκαετίες μετά το πρόγραμμα «Απόλλων», ιδιωτικές εταιρείες δείχνουν να εισέρχονται σε μια ανανεωμένη «κούρσα» για τη Σελήνη.
Δεκαετίες μετά το πρόγραμμα «Απόλλων», ιδιωτικές εταιρείες δείχνουν να εισέρχονται σε μια ανανεωμένη «κούρσα» για τη Σελήνη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Space.com, μία ισραηλινή ομάδα ονόματι SpaceIL έχει υπογράψει συμβόλαιο για εκτόξευση της ρομποτικής σεληνακάτου της προς τη Σελήνη με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX στο δεύτερο μισό του 2017- αποβλέποντας στο να κερδίσει το πρώτο βραβείο, ύψους 20 εκατ. δολαρίων, στο Google Lunar X Prize.
Δεν πρόκειται για την πρώτη ομάδα που συμμετέχει στον διαγωνισμό με σχέδια να φτάσει στη Σελήνη, καθώς σε αντίστοιχη συμφωνία έχει προβεί και η Moon Express (Καλιφόρνια), σε συνεργασία με τη Rocket Lab, καθώς και η Astrobotic, που υπέγραψε συμβόλαιο με την SpaceX το 2011. H πρώτη σκοπεύει να στείλει το ρομπότ της, ΜΧ-1, στη Σελήνη το 2017, ενώ το αντίστοιχο όχημα της δεύτερης, Griffin, ελπίζεται να εκτοξευτεί μέσα στο 2016.
Ωστόσο, η SpaceIL είναι μέχρι τώρα η μόνη που έχει αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης, κατά την οποία οι διοργανωτές εξετάζουν τα συμβόλαια και τα σχετικά έγγραφα.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του Google Lunar X Prize, που άρχισε το 2007 για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ιδιωτικής διαστημικής βιομηχανίας, η πρώτη ομάδα με ιδιωτικά κεφάλαια που θα προσεληνώσει ρομποτικό σκάφος και θα καταφέρει να το κινήσει 500 μέτρα, εκπέμποντας HD video και φωτογραφίες πίσω στη Γη ως το τέλος του 2017, θα κερδίσει το μεγάλο βραβείο των 20 εκατ. δολαρίων. Η δεύτερη θα λάβει 5 εκατ., ενώ άλλα 5 εκατ. υπάρχουν και για άλλους στόχους.
Συνολικά, στην «κούρσα» παραμένουν 16 ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι σήμερα, σκάφος στη Σελήνη έχουν προσεδαφίσει μόνο οι ΗΠΑ, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα.