Πολιτιστικά
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 17:45

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ ΕΚΕΒΙ και Κέντρο Βιβλίου της Σερβίας

Πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και το Κέντρο Βιβλίου της Σερβίας (που ιδρύθηκε πρόσφατα με πρότυπο το ελληνικό), υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι υφυπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Σερβίας, Πέτρος Τατούλης και Λιλιάνα Σοπ, στο πλαίσιο της 50ης Έκθεσης Βιβλίου Βελιγραδίου.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας, πέρα από την βοήθεια την οποία θα προσφέρει το ΕΚΕΒΙ στο Σερβικό Κέντρο Βιβλίου σχετικά με την στελέχωση και την εκπαίδευση του προσωπικού του, προβλέπει και μια ευρύτερη συνεργασία στο χώρο του βιβλίου σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Οι δύο φορείς θα προάγουν την ανάπτυξη και τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της δημιουργίας, της διάθεσης, της έρευνας και της προστασίας του βιβλίου ως πολιτισμικού αγαθού. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στην καλύτερη αμοιβαία κατανόηση και την ενίσχυση της διμερούς σχέσης σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί σε περιφερειακά σχήματα και προγράμματα, καθώς και στη συνεργασία με άλλα κράτη της ΝΑ Ευρώπης με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής παρουσίασης της βιβλιοπαραγωγής της περιοχής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Σκόπιμη κρίνεται επίσης, η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα κράτη της ΝΑ Ευρώπης που έχουν σημασία για τη δημιουργία, την προώθηση και την προστασία του βιβλίου.

Τέλος, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να καθιερωθεί η ανταλλαγή περιπτέρων επιφάνειας 30 τμ με συγκεκριμένο εξοπλισμό στις εκθέσεις που οργανώνουν τα δύο Κέντρα Βιβλίου στο Βελιγράδι και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ συμφωνήθηκε η παρουσίαση της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην Έκθεση Βιβλίου Βελιγραδίου το 2009.