Πολιτική
Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2005 20:09

Επιστολή Γ. Γιακουμάτου στο Δήμαρχο Νάουσας για την ανεργία

Eπιστολή στο Δήμαρχο Νάουσας Α. Καραμπατζό για τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ανεργίας ειδικότερα στο τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και νηματουργίας στη Νάουσα, απέστειλε ο υφυπουργός Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτος.

«Για εμάς το πρόβλημα τη ανεργίας στη Νάουσα δεν είναι μόνο ποσοτικό. Είναι πρώτα απ’ όλα και κύρια ανθρωπομετρικό. Είναι ποιοτικό και προσωπικό και για αυτό κάθε υπόθεση την αντιμετωπίζουμε χωριστά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Το Υπουργείο μέσω του ΟΑΕΔ, με άμεση παρέμβασή του στήριξε με όσα μέσα διέθετε και διαθέτει τους ανέργους της περιοχής μεριμνώντας ταυτόχρονα και για την ταχεία επαναπροώθησή τους στην απασχόληση... Βιώσιμη και μακροχρόνιας πνοής λύση μπορεί να δοθεί μόνο εάν το πλεονάζον ανθρώπινο και αναπτυξιακό δυναμικό της περιοχής, διοχετευθεί σε νέους κλάδους με δυναμισμό απασχόλησης, όπως ο θεματικός τουρισμός, αλλά και νέες μεταποιητικές δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

1) ΤΡΙΚΟΛΑΝ

Στην περίπτωση των 98 απολυμένων της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, χορήγησε έκτακτο επίδομα 1.500 € και το επίδομα ανεργίας σε κάθε απολυμένο, ενώ συμφωνήθηκε από κοινού με τους απολυμένους να απορροφηθούν 43 άτομα (23 στο Δήμο Νάουσας και 20 στη Νομαρχία Ημαθίας), με το θεσμό της μερικής απασχόλησης του Ν.3250/04. Για τους 24 ανέργους που υπολείπονται έχω προσωπικά δεσμευτεί για την επίλυση του θέματος και μέσω των 80 επιπρόσθετων θέσεων μερικής απασχόλησης που θα δοθούν στη Νομαρχία Ημαθίας και στο Δήμο της Νάουσας, για απολυμένους και μόνο των κλωστηρίων Ναούσης

2) Ολοκληρωμένη Παρέμβαση για την Απασχόληση στη Νάουσα

Ο Ο.Α.Ε.Δ. κατήρτισε πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης στο Δήμο Νάουσας του Νομού Ημαθίας, το οποίο ενεκρίθη από το Δ.Σ. του Οργανισμού στις 4.10.2005. Το συνολικό κόστος του Προγράμματος θα ανέλθει στα 5.784.300 € και θα χρηματοδοτηθεί από τον ειδικό λογαριασμό ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ.

Ωφελούμενοι του Προγράμματος είναι τετρακόσιοι (400) άνεργοι του Δήμου Νάουσας, με προτεραιότητα τους ανέργους, συνεπεία ομαδικών απολύσεων της τελευταίας διετίας με αυξημένη επιδότηση.

Οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για διάστημα δεκαοκτώ (18 μηνών) οι μικρομεσαίες (μέχρι 250 άτομα προσωπικό) και για εικοσιτέσσερις (24) μήνες οι μεγάλες, ενώ υπάρχει δέσμευση επιπλέον απασχόλησης (χωρίς επιδότηση) για έξι (6) και δώδεκα (12) μήνες αντίστοιχα.

3) Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Στο υποπρόγραμμα των Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών θα επιχορηγηθούν 100 άνεργοι με 12.000 ευρώ (έναντι 9.000 των εθνικών προγραμμάτων) για τη έναρξη επιτηδεύματος.

4) Πρόγραμμα συνταξιοδότησης (διάρκειας 60 μηνών) με χρηματοδότηση του Λ.Α.Ε.Κ.

Στα πλαίσια του νέου προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.800 ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης (τους υπολείπονται δηλαδή μέχρι 1.500 ένσημα και έως 5 χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας) με χρηματοδότηση του Λ.Α.Ε.Κ., όπου το ποσό της επιχορήγησης καθορίζεται στα 22 € για τους πρώτους 24 μήνες και στα 26 € για τους επόμενους 35 μήνες, ειδικά για το Δήμο Νάουσας, θα ενταχθούν όσοι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις και θα διατεθούν όσες θέσεις χρειαστεί.

5) Προγράμματα απόκτησης εργασιακής Εμπειρίας - Νέες Θέσεις Εργασίας- Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Για το Νομό Ημαθίας και ειδικότερα για το Δήμο Νάουσας έχουν προβλεφτεί οι εξής θέσεις:

Νομός Ημαθίας Δήμος Νάουσας

ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 753 457

ΝΕΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ 238 136

STAGE 223 40

Επιπλέον έχουν προβλεφτεί περίπου 200 θέσεις απασχόλησης στα πλαίσια των ΠΕΠ

Πλέον των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης, το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, και μέσω του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, αλλά και μέσω της δραστηριότητας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, προσπαθεί να προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Επιπρόσθετα στη προσπάθεια τόνωσης της τοπικής αγοράς του Νομού κατέληξαν μέσα από τα εκδρομικά προγράμματα διάρκειας 15 εβδομάδων 1000 εκδρομείς από την Αθήνα ενώ 400 ήταν οι εκδρομείς από τη Θεσσαλονίκη για χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων.

Παράλληλα περίπου 1500 άτομα κάνοντας χρήση των Δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού κατευθύνθηκαν σε προορισμούς στο Νομό Ημαθίας...

Πέραν των προαναφερθέντων έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης, Ανάπτυξης, Γεωργίας και Τουρισμού με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ειδικού τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Νάουσα, με στόχο την αναπτυξιακή της αναβάθμιση σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του οξύτατου φαινομένου της ανεργίας».