O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση, κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες.
O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καυτηρίασε την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση, κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, η οποία σε ένα βαθμό επισκιάστηκε από την παραβίαση από ρωσικά μαχητικά του εναέριου χώρου της Τουρκίας κοντά στη Συρία.
Ο Τούρκος ηγέτης καυχήθηκε για τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων που έχει υποδεχθεί η Τουρκία, ήτοι δύο εκατομμύρια ανθρώπους, από τη γειτονική Συρία και το Ιράκ και τον αντιπαρέβαλε με τον αριθμό των προσφύγων που διασχίζουν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
«Την ώρα που εμείς φιλοξενούμε 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, η Ευρώπη στο σύνολό της φιλοξενεί λιγότερους από 250.000 πρόσφυγες συνολικά», τόνισε ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με Βέλγους επικεφαλής επιχειρήσεων.
Ο ίδιος φέρεται να είπε την Κυριακή σε υποστηρικτές του στη Γαλλία: «Τι λένε σε εμάς; "Αμάν, μην ανοίγετε τις πόρτες σας, μην τους αφήνετε να φθάνουν σε εμάς"», έγραψε η εφημερίδα Hurriyet.
Τα καυστικά σχόλια που διατύπωσε ο κ. Ερντογάν αφορούν Ευρωπαίους αξιωματούχους που ελπίζουν ότι θα τον πείσουν προκειμένου η Τουρκία να φιλοξενήσει περισσότερους Σύρους πρόσφυγες με αντάλλαγμα ευρωπαϊκή βοήθεια, ταυτόχρονα ωστόσο αντανακλούν την οργή της Τουρκίας απέναντι στην αποτυχία της Ε.Ε. να βοηθήσει περισσότερο στη διευθέτηση του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, είτε με το να παρέμβει είτε με το να φιλοξενήσει περισσότερους πρόσφυγες.
Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Τουρκίας αργότερα εντός της ημέρας και, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, το πιθανότερο είναι ότι θα αποφύγουν οποιουδήποτε είδους κριτική σε βάρος ενός πολιτικού που αντιμετωπίζουν με καχυποψία, επιλέγοντας να απευθυνθούν σε εκείνον ως το δημοφιλέστερο πολιτικό της Τουρκίας που μπορεί να τους βοηθήσει να επιλύσουν την χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τη διάσπαση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.