Κόσμος
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2005 11:04

Πάλι στο μικροσκόπιο ο φάκελος Ιράκ

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, προσήχθη ενώπιον δικαστηρίου, ο Λούις Λίμπι, πρώην προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, κατηγορούμενος για τη διαρροή του ονόματος μιας πράκτορος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA.

Μετά από τη σχετική δικαστική έρευνα, ο κ. Λίμπι, κατηγορείται για ψευδορκία, πλαστή δήλωση και παρακώλυση της δικαιοσύνης, κατηγορίες που αρνήθηκε στο σύνολό τους κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης κατάθεσής του.

Εάν ο υπόδικος αξιωματούχος δεν έλθει σε συμφωνία με τους εισαγγελείς και η υπόθεση εκδικαστεί, πολλά ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Τσέινι μπορεί να κληθούν ως μάρτυρες.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από την αποκάλυψη των εφημερίδων, ότι ήταν πράκτωρ της CIA η γυναίκα ενός Αμερικανού διπλωμάτη, που είχε επικρίνει τον Λευκό Οίκο για την εισβολή στο Ιράκ.

Ανταποκριτές λένε ότι η εξέλιξη της δικαστικής αυτής υπόθεσης, μπορεί να εστιάσει εκ νέου την προσοχή της κοινής γνώμης, στον πόλεμο στο Ιράκ και τους λόγους που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Μπους για να προχωρήσει στην εισβολή.

Ο φάκελος Ιράκ

Εν τω μεταξύ, ο Ιταλός γερουσιαστής, Μάσιμο Μπρούτι απέσυρε τα σχόλια, που έκανε νωρίτερα χθες. Σύμφωνα με τα αρχικά σχόλια, ο επικεφαλής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Νικολό Πολάρι, είπε στα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου, ότι οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι ήταν πλαστός ο φάκελος των υποτιθέμενων αποδεικτικών στοιχείων για το ουράνιο.

Ο γερουσιαστής Μάσιμο Μπρούτι, που παρέστη στην κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση, είχε αρχικά δηλώσει ότι ο στρατηγός Πολάρι τους είπε πως οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιηθεί από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες ότι δεν ίσχυε πως ο Σαντάμ Χουσεΐν ήθελε να αγοράσει ουράνιο.

Αργότερα όμως ο Γερουσιαστής Μπρούτι απέσυρε τις δηλώσεις του, τις οποίες έκανε, όπως είπε, επειδή μπερδεύτηκε από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Η ενημέρωση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών έγινε προς βουλευτές και γερουσιαστές μία εβδομάδα μετά την καταγγελία της εφημερίδας La Republica, που υποστήριξε ότι η πλαστότητα των στοιχείων ήταν γνωστή στις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών, κάτι που αρνείται η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

ΠΗΓΗ: BBC