Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ συνεργάστηκαν με στόχο να αναλύσουν το πώς επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας διαφορετικά είδη διαλογισμού.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ συνεργάστηκαν με στόχο να αναλύσουν το πώς επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας διαφορετικά είδη διαλογισμού.
Για τις ανάγκες της έρευνας εξεταστήκαν 14 άτομα που είχαν εμπειρία στη μέθοδο διαλογισμού acem, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις σχετικά με το τι τους ζητούσαν οι ερευνητές να κάνουν όσο θα υποβάλλονταν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες τους εξέτασαν σε κατάσταση ηρεμίας και χαλάρωσης, ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση ελεύθερου διαλογισμού και κατά τη διάρκεια καθοδηγούμενου διαλογισμού που απαιτούσε συγκέντρωση.
Από την έρευνα διαπίστωσαν ότι ο ελεύθερος διαλογισμός ενεργοποιούσε περισσότερο τον εγκέφαλο από ό,τι όταν το άτομο συγκεντρωνόταν σε κάτι συγκεκριμένο κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.
Σύμφωνα με το γιατρό Jian Xu, από το νοσοκομείο της Νορβηγίας και ερευνητή στο τμήμα Κυκλοφορίας και Ιατρικής Απεικόνισης του πανεπιστημίου του Όσλο, κανείς δε γνωρίζει πώς δουλεύει ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Τον εξέπληξε το γεγονός ότι ο εγκέφαλος είχε πολύ έντονη δραστηριότητα όταν το άτομο άφηνε τις σκέψεις του ελεύθερες παρά όταν συγκεντρωνόταν σε κάτι.
Όπως είπε, όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα σταμάτησαν να κάνουν κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα, αυξήθηκε η διέγερση του εγκεφάλου στην περιοχή που είναι γνωστή και ως δίκτυο ξεκούρασης και είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των σκέψεων και των συναισθημάτων.
Το ίδιο τόνισε και ο νευροεπιστήμονας Svend Davanger, συνεργάτης του πανεπιστημίου στο Όσλο και μέλος της ερευνητικής ομάδας. Όπως ανέφερε, διαπιστώθηκε ότι το σημείο του εγκεφάλου που δραστηριοποιείται όταν ξεκουραζόμαστε είναι αυτό που αναλαμβάνει έντονη δράση, όταν δεν χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κάτι συγκεκριμένο αλλά αφήνουμε τον εγκέφαλο ελεύθερο να διαλογιστεί.
Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται κατά κάποιο τρόπο να απαντήσουν για πρώτη φορά στο ερώτημα για το ποιο είδος διαλογισμού είναι το κατάλληλο καθώς υπάρχουν πολλά, όπως είναι η συνειδητότητα, το ζεν, το σύστημα διαλογισμού acem, ο διαλογισμός με κρουστά, ο βουδιστικός και ο υπερβατικός διαλογισμός. Όλα αυτά έχουν ένα κοινό στόχο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, να βρει το άτομο ηρεμία, γαλήνη, να καταπολεμήσει το στρες και το άγχος και να είναι σε θέση να επεξεργαστεί καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.
Η μελέτη αυτή έδειξε ότι ο ελεύθερος διαλογισμός διευκολύνει περισσότερο την πρόσβαση σε αναμνήσεις και συναισθήματα σε σχέση με τον καθοδηγούμενο και έτσι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.