Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα»(Σύμβαση Aarhus).
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, «η Σύμβαση του Aarhus είναι μία πολύ σημαντική διεθνής σύμβαση με την οποία για πρώτη φορά το διεθνές Δίκαιο απονέμει σημαντικής έκτασης περιβαλλοντικά δικαιώματα απ' ευθείας στους πολίτες.
Βασικός στόχος της Σύμβασης είναι να συμβάλει στην κατοχύρωση ατομικού δικαιώματος των πολιτών στην αποτελεσματική πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία που διαχειρίζονται οι Δημόσιες Αρχές. Ταυτόχρονα, μπαίνουν οι βάσεις για την ουσιαστική συμμετοχή του κοινού και των οργανώσεων και ενώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που σχετίζονται με ζητήματα Περιβάλλοντος. Επιπλέον, διασφαλίζεται το δικαίωμα του πολίτη να κινεί δικαστικές διαδικασίες για την αμφισβήτηση πράξεων ή παραλείψεων των δημόσιων αρχών».
«Η κύρωση αυτής της σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων είναι ένα ακόμα μεγάλο βήμα που κάνουμε για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα. Η συμμετοχή του πολίτη αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της πολιτικής για το Περιβάλλον», συμπλήρωσε ο κ. Σουφλιάς.
Η Σύμβαση υπεγράφη στην πόλη Aarhus της Δανίας στις 25 Ιουνίου 1998 και τέθηκε σε ισχύ στις 30 Οκτωβρίου 2001. Μέχρι σήμερα είχε επικυρωθεί από 35 Κράτη, από τα οποία 19 είναι Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 17 Φεβρουαρίου 2005 επικυρώθηκε και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα με την Απόφαση 2005/370/ΕΚ του Συμβουλίου.