Κριτική στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ασκεί η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σημειώνοντας, πως οι ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα δείχνουν την αθέτηση των υποσχέσεων του προέδρου να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες. Η Monde, κατηγορεί τον κ. Σιράκ ότι και στην τελευταία ομιλία του προσέφερε και πάλι μόνον ασαφείς υποσχέσεις.
H Liberation, υποδεικνύει ότι ο νόμος για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας πρωτοεφαρμόστηκε στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας. «Αυτή η πρόοδος στην αντιμετώπιση του κλίματος φόβου, αποδεικνύει ότι η διακυβέρνηση Σιράκ είναι μία τραγική φάρσα», γράφει ειρωνικά η Liberation, υπογραμμίζοντας ότι η αποκατάσταση της κρατικής κυριαρχίας έχει προτεραιότητα, «όχι όμως με κάθε τίμημα».
Η γερμανική Frankfurter Allgemeine, παρατηρεί, ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε εμφανιστεί τόσο «αβοήθητος» ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έδειχνε πάντα ότι είναι κυρίαρχος κάθε κατάστασης.
«Ο μύθος της μεσοστρωματικής κοινωνίας»
Μία άλλη γερμανική εφημερίδα, Sächsische Zeitung, σημειώνει, ενώπιον του κινδύνου εξάπλωσης των ταραχών και σε άλλες χώρες ότι «η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης του εγκλήματος είναι μία καλή κοινωνική πολιτική». Ο αρθρογράφος της εφημερίδας υπογραμμίζει ότι στις σύγχρονες κοινωνίες καταρρίπτεται ο μύθος της «απόλυτης μεσοστρωματικής κοινωνίας».
«Πρόκειται για ένα βολικό μύθο, που συντηρείται ακόμη και σήμερα από εκείνους που αναρριχήθηκαν προς τα πάνω στις δεκαετίες του '50 και του '60. Η αλήθεια είναι ότι η κοινωνία των μεσοστρωμάτων μεταλλάσσεται σε ταξική κοινωνία. Δημιουργήθηκε ένα νέο κατώτερο στρώμα, που αποτελείται από τους μετανάστες και τα παιδιά τους, αλλά και από οικογένειες, στις οποίες η ανεργία έχει καταστεί παράδοση», γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας του Μονάχου.
Η ισπανική El Pais, γράφει, ότι τα έκτακτα μέτρα που στοχεύει να λάβει η γαλλική κυβέρνηση αποδεικνύουν την αποτυχία της πολιτικής για οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ενσωμάτωση των μεταναστών αραβικής και αφρικανικής καταγωγής, που ζουν σε περίπου 700 γκέτο σε ολόκληρη τη χώρα.
«Αν ο τυφώνας Κατρίνα αποκάλυψε την περιθωριοποίηση του μαύρου πληθυσμού της Νέας Ορλεάνης, οι ταραχές αυτές έχουν αποκαλύψει τα εμφανή ρήγματα της γαλλικής κοινωνίας», γράφει η εφημερίδα της Μαδρίτης.
Η ρωσική Krasnaya Zvezda, γράφει, ότι οι ταραχές στη Γαλλία αφύπνισαν την Ευρώπη και τάραξαν την αυτοπεποίθηση των κυβερνήσεων.
Η αυστριακή Presse, σημειώνει, αναφερόμενη στις ταραχές της Γαλλίας ότι δεν πρόκειται περί «δομημένου κινήματος». «Δεν υπάρχει κανείς στο παρασκήνιο που να τραβάει τα σκοινιά. Στη διάρκεια των ταραχών δεν διατυπώθηκαν πολιτικά αιτήματα και δεν εμφανίστηκαν εκπρόσωποι. Oλα αυτά ενισχύουν την εντύπωση ότι πρόκειται περισσότερο για έκφραση οργής… Κυβέρνηση και αστυνομία έχουν το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν συνομιλητές, στους οποίους θα μπορούσαν να απευθυνθούν», γράφει η εφημερίδα της Βιέννης.
ΠΗΓΗ: BBC