Κόσμος
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 10:12

Εξετάζεται από την Ε.Ε. το αίτημα του Ιράν

Εξετάζεται από την Ε.Ε.μ το αίτημα του Ιράν για επανάληψη των συνομιλιών με την «τρόϊκα» των υπουργών Εξωτερικών (Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας). Οι συνομιλίες είχαν σταματήσει τον Αύγουστο, όταν η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.

Στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι ένας τρόπος επίλυσης της διένεξης με το Ιράν, θα ήταν η δημιουργία ενός αποθεματικού πυρηνικών υλικών υπό διεθνή έλεγχο. Από αυτό θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν διάφορες χώρες τις ανάγκες των προγραμμάτων ειρηνικής εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας.

Μιλώντας στο ΒΒC ο κ. Μπαραντέι εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες με το Ιράν. «Το κλειδί (της επιτυχίας) είναι η ύπαρξη ενός συστήματος γενικά αντιληπτού, δικαίου και περιεκτικού. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχει σωρεία διπλωματικών προσπαθειών στις τελευταίες εβδομάδες και είμαι απολύτως αισιόδοξος ότι θα φέρουμε το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά θα προσπαθήσουμε να βρούμε το πλαίσιο συμφωνίας», είπε ο κ. ελ Μπαραντέι.

ΠΗΓΗ: BBC