Κόσμος
Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2005 11:00

Γαλλία: «Χαμένα όνειρα μιας γενιάς»

Οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ενισχύουν τους φόβους, για το ενδεχόμενο εξάπλωσης των ταραχών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο γαλλικός Τύποςm ασκεί έντονη κριτική στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, για τις ανεκπλήρωτες, όπως τονίζεται, υποσχέσεις του, σε σχέση με τον περιορισμό των διακρίσεων εις βάρος των μεταναστών αφρικανικής και αραβικής καταγωγής.

Ο καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, Ολιβιέ Ρόι, υπογραμμίζει, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία του ΒΒC, ότι η αναζωπύρωση των ταραχών ήταν ζήτημα χρόνου και κατάλληλης αφορμής, η οποία δόθηκε με το θάνατο των δύο εφήβων και ενισχύθηκε, όπως τόνισε στη Λένα Χουρμούζη, από τις «προκλητικές» δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί:

«Η κατάσταση στα συγκεκριμένα προάστια του Παρισιού είναι τεταμένη τα τελευταία 20 χρόνια. Οι πρώτες ταραχές σημειώθηκαν στις αρχές του '80 και ακολούθησαν τα επεισόδια στις αρχές του '90. Υπό αυτήν την έννοια τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα και αλλού δεν είναι κάτι το καινούργιο», σημειώνει ο Γάλλος καθηγητής, που διευκρινίζει ότι «το καινούργιο στοιχείο είναι το εύρος της εξέγερσης, το γεγονός ότι ξέσπασε και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα, αλλά και το ότι μαίνεται εδώ και δέκα ημέρες».

Πολλά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν τους διαδηλωτές μετανάστες και εστιάζουν το πρόβλημα στην μεταναστευτική πολιτική της Γαλλίας. Ωστόσο, ο καθηγητής Ολιβιέ Ρόι, υπογραμμίζει, ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με τα χαμένα όνειρα μια ολόκληρης γενιάς:

«Σε πολλά προάστια της χώρας συναντούμε μια νέα κατώτατη κοινωνική τάξη νέων, που μεγαλώσουν περιχαρακωμένοι μέσα σε συνοικίες γκέτο, οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς ένα είδος χαμένης γενιάς. Πρόκειται κυρίως για παιδιά μεταναστών, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ανεργία και τι ρατσισμός. Ανέπτυξαν μια δική τους κουλτούρα βίας, άλλοι γίνονται μικροαπατεώνες, άλλοι γίνονται έμποροι ναρκωτικών και ασχολούνται εν γένει με την παραοικονομία. Την ίδια ώρα, η σχέση με την αστυνομία, είναι πολύ κακή. Οι μετανάστες δεν απαρτίζουν από μόνοι τους μια ξεχωριστή κοινωνική τάξη στη Γαλλία. Υπάρχει για παράδειγμα μετανάστες που ανήκουν στην μεσαία τάξη. Απλά κάποιοι άνθρωποι ξεχάστηκαν από την κοινωνία, έμειναν πίσω... και αυτό είναι το πρόβλημα. Το φαινόμενο του γκέτο».

Ταραχές ξέσπασαν και σε δύο γειτονικές της Γαλλίας χώρες, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Ο καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού όμως, όπως και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι παρατηρητές και πολιτικοί, θεωρεί απίθανη την εμφάνιση παρόμοιων εξεγέρσεων εκτός των γαλλικών συνόρων.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για καθαρά τοπικό φαινόμενο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλα κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους μετανάστες δεύτερης γενιάς. Για παράδειγμα οι ταραχές στο Μπέρμινχαμ στη Βρετανία. Αλλά δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ αυτών των εξεγέρσεων. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο σήμερα συναντάται σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη», κατέληξε ο Ολιβιέ Ρόι, ο οποίος διευκρίνισε, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εδώ και χρόνια, καταφεύγουν σε βραχυπρόθεσμες λύσεις, οι οποίες συντηρούν το πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: BBC