Πολιτιστικά
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015 18:17

8ο Animasyros: Η ταινία «In the Distance» απέσπασε το μεγάλο βραβείο

Με την τελετή απονομής των βραβείων, έριξε την αυλαία της η μεγάλη γιορτή των κινουμένων σχεδίων, το 8ο Φεστιβάλ Animasyros, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Με την τελετή απονομής των βραβείων, έριξε την αυλαία της η μεγάλη γιορτή των κινουμένων σχεδίων, το 8ο Φεστιβάλ Animasyros, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, από τις 24 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα είχε προβολές 200 περίπου ταινιών σε δύο διαγωνιστικά τμήματα, το διεθνές διαγωνιστικό και το φοιτητικό διαγωνιστικό, ενώ τιμώμενη χώρα ήταν η Ιαπωνία.

Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία «In the Distance» του Φλόριαν Γκλόριγκ για το δυνατό, σύγχρονο, επείγον μήνυμά της. Όσο ο κόσμος γύρω μας καταρρέει, πώς μπορούμε να μένουμε σε απόσταση; Ο Γερμανός σκηνοθέτης επιλέγει τον δύσκολο δρόμο και κρατά με θάρρος την κάμερα ακίνητη και σε απόσταση, κάτι που μας αναγκάζει να κοιτάξουμε από κοντά τη δική μας άρνηση να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες του κόσμου.

Ειδική μνεία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος κέρδισε η ταινία «My Home» (Chez Moi) του Φουόνγ Μάι Γουέν για το διακριτικό, αλλά βαθιά συγκινητικό τρόπο που κοιτά τις σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις. Με το ειλικρινές και δυνατό του σχέδιο, ο Βιετναμέζος δημιουργός καταφέρνει να επικοινωνήσει την ιστορία του με μοναδικό τρόπο, όπως μόνο η τέχνη μπορεί.

Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας δόθηκε στο «Pineapple Calamari» της Κάζια Ναλεβάσκα για το ξεχωριστό, παράδοξο και αστείο να αφηγηθείς μία ιστορία που εξετάζει σε βάθος την φιλία. Η ταινία περιγράφει την παράξενη ιστορία μιας γυναίκας που χάνει το ταίρι της και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την απώλεια με αρωγό ένα υπομονετικό άλογο κούρσας.

Ειδική μνεία στο φοιτητικό διαγωνιστικό πρόγραμμα κέρδισε η ταινία «Ivan's Need» της Βερόνικα Λινγκ για την τολμηρή, φρέσκια αισθητική φόρμα της, η οποία επικοινωνεί με επιτυχία την έντονη εμπειρία της σεξουαλικότητας, με έναν τρόπο που συνδυάζει την φαντασία με τον απενοχοποιημένο αισθησιασμό. Tέλος, το βραβείο κοινού για το νεοσύστατο τμήμα του διεθνούς διαγωνιστικού μεγάλου μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Pos Eso» του σκηνοθέτη Σαμ.

Την κριτική επιτροπή του 8ου Animasyros συγκρότησαν οι Πόλυ Λυκούργου, γνωστή κριτικός κινηματογράφου, η Ελληνοαμερικανίδα Αλίκη Θεοφιλόπουλος, animator και μία από τις πρώτες γυναίκες executive - producer της Disney και η σπουδαία Σλοβένα animator, Σπέλα Καντέζ.

naftemporiki.gr