Πολλοί τύποι δέντρων χρειάζονται μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών προτού να είναι έτοιμα να φυτρώσουν φύλλα, ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει ότι ο χειμώνας έχει πραγματικά περάσει πριν αναπτύξουν νέους ανθούς και φύλλα.
Πολλοί τύποι δέντρων χρειάζονται μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών προτού να είναι έτοιμα να φυτρώσουν φύλλα, ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει ότι ο χειμώνας έχει πραγματικά περάσει πριν αναπτύξουν νέους ανθούς και φύλλα.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, τα δέντρα σε όλη την κεντρική Ευρώπη ανέπτυσσαν τα φύλλα της άνοιξης νωρίτερα, ανταποκρινόμενα στις θερμότερες καιρικές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα, τα δάση απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Ωστόσο μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως τα δέντρα έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς της εποχικής μετάβασης λόγω κλιματικής αλλαγής και θερμότερων χειμώνων, αυξάνοντας τους φόβους ότι μπορεί να σταματήσουν εντελώς.
Συγκεκριμένα η επιβράδυνση «δείχνει την τρέχουσα και μελλοντική αποδυνάμωση της απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση λόγω της μείωσης της ευαισθησίας των δέντρων στη θερμοκρασία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Γιόνγκσουο Φου από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνο.
Τα δάση διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη απορροφώντας αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το πιο άφθονο αέριο θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.
Για τη μελέτη, μια διεθνής ομάδα ανέλυσε δεδομένα δεκαετιών από επτά κοινούς τύπους δέντρων όπως η οξιά και η σημύδα σε 1.245 τοποθεσίες από τη Δανία ως τη Βοσνία.
Προηγούμενες μελέτες βασίζονταν σε δενδρύλλια ή κλαδιά και πραγματοποιήθηκαν μόνο σε εργαστηριακό επίπεδο. Ωστόσο, στις πραγματικές συνθήκες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η πρόοδος της βλάστησης είχε επιβραδυνθεί κατά 40 τοις εκατό την περίοδο 1999-2013.
«Ανακαλύψαμε πως η απόκριση στην πρώιμη άνοιξη έχει μειωθεί κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και οι υψηλότερες χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση», δήλωσε ο Γιόνγκσουο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα δέντρα προσπαθούν να προστατευτούν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τη βιομηχανική επανάσταση. Ο στόχος του ΟΗΕ είναι να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους δύο βαθμούς.