Τους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ίδρυμα Κλίντον.
Τους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Ίδρυμα Κλίντον.
Όπως είπε η κ. Γεροβασίλη, στόχοι είναι «πρώτον η συζήτηση για το χρέος, δεύτερον η πολιτική σταθερότητα που θέλουμε κι έχουμε τώρα μια κυβέρνηση τετραετίας και τρίτον η οικονομική σταθερότητα, με ανάκαμψη και ανάπτυξη».
Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση ως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλουμε να γίνει γι' αυτό, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος», σημείωσε.
Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, είναι «να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενα βήματα». «Εκτιμούμε ότι πρέπει εμπροσθοβαρώς να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα, προκειμένου να αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει», ανέφερε.
Η κ. Γεροβασίλη έκανε ειδική μνεία στη «θερμή υποδοχή» που επιφυλάχθηκε στον Πρωθυπουργό μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στη χθεσινή ειδική σύνοδο για την αειφόρο ανάπτυξη: «Είναι θετικό, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, τουλάχιστον ως ιδιαίτερα σημαντική. Και επιπλέον όλη η διαπραγματευτική μας προσπάθεια από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, με πολλαπλά διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συχνά ήταν στυγνού εκβιασμού. Επομένως η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό είναι κάτι που αποτυπώνεται πέραν από τη χώρα», παρατήρησε.
Αναφερόμενη στη συζήτηση που έγινε στο Ίδρυμα Κλίντον, είπε πως κι ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε μία ώθηση στο ζήτημα της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Μιλώντας για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις προσεχείς ημέρες, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, είπε πως την Πέμπτη θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ την Τετάρτη θα παρέμβει στη σύνοδο για τη μετανάστευση και τα προσφυγικά.
«Στόχος, σε διπλωματικό επίπεδο, είναι η ενίσχυση των επαφών σε διεθνές επίπεδο. Ο πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με αρκετούς αρχηγούς κρατών εκτός Ευρώπης και να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο η κατεύθυνση της πολυδιάστατης εξωτερικής της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Καλπαδάκης.
Πέραν των ζητημάτων του χρέους, η λογική σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, συνέχισε ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο τριών κρίσεων: της οικονομικής στην Ευρωζώνη, μίας προσφυγικής - κρίσης ασφαλείας λόγω της ανόδου του Τζιχαντισμού από την κατάρρευση των καθεστών στη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική και της κρίσης στην Ουκρανία. «Ο ρόλος που θέλει να συνεχίσει να παίζει είναι αυτός του πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή. Με αυτή τη λογική ο Πρωθυπουργός θα προσεγγίσει τις επαφές που θα έχει με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με παράλληλο στόχο να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τον τομέα της οικονομικής διπλωματίας», είπε.
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσία του Αλ. Τσίπρα στην έναρξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και παρακολούθηση των ομιλιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, της προέδρου της Βραζιλίας και του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο γεύμα του Μπαν Κι-Μουν και το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κι η πρώτη κυρία προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.
Θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τους προέδρους της Κίνας, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού και πιθανόν της Βενεζουέλας.
Αναφορικά με τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η συζήτηση θα εστιαστεί σε διμερείς σχέσεις, οικονομικά και πολιτιστικά θέματα και τη ναυτιλιακή συνεργασία.
Την Τρίτη το πρωί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας θα λάβει χώρα είτε Δευτέρα είτε την Τρίτη. Ο κ. Τσίπρας θα παρευρεθεί επίσης στη δεξίωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και το βράδυ θα συναντηθεί με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.
Την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπας και αργά το απόγευμα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Την Πέμπτη, τελευταία μέρα της επίσκεψης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και πιθανόν τον δήμαρχο Νέα Υόρκης, Μπιλ ΝτιΜπλάσιο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα έχει συνάντηση - λόγω επιβαρυμένου προγράμματος - με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συναντηθεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Πηγή: ΑΜΠΕ