Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 10:25

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Η εφημερίδα Le Monde, γράφει, ότι η κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αποδεικνύει, πως ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν έχασε την ψυχραιμία του και ότι «εξακολουθεί να μην διαθέτει ακόμη τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ηγέτης».

«Επαναφέροντας σε ισχύ τον νόμο του 1955 αποστέλλει στους νέους των προαστίων ένα μήνυμα ωμότητας: Περίπου 50 χρόνια μετά, η Γαλλία προτίθεται να τους συμπεριφερθεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπισε τότες τους παππούδες τους», γράφει η Monde.

Η Liberation γράφει, ότι δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές δυνατότητες για την αποκατάσταση της τάξης. Η κατάσταση απαιτούσε άμεσες απαντήσεις, γράφει η εφημερίδα, σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μένει να ελπίζει κανείς ότι τα μέτρα θα έχουν αποτελέσματα και δεν θα οδηγήσουν στην αύξηση της οργής και των ταραχών.

«Απαγόρευση κυκλοφορίας στα προάστια – Η ώρα της αλήθειας» είναι τίτλος δημοσιεύματος της εφημερίδας Figaro, ενώ η Le Nouvel Observateur, τονίζει, ότι ο πρωθυπουργός ντε Βιλπέν έχει την «ανέφικτη αποστολή» να δώσει μία γενική απάντηση και να εφαρμόσει συγχρόνως ειδικά μέτρα για την πάταξη των πρωτόγνωρων για τη Γαλλία ταραχών.

«Eκφραση αδυναμίας» χαρακτηρίζει τα έκτακτα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης η Τageszeitung του Βερολίνου, ενώ μία άλλη εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας, η Tagespiegel, προβλέπει ότι «παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων οι νεαροί θα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να το βάζουν μετά στα πόδια όταν εμφανίζεται η αστυνομία, όπως άλλωστε έκαναν μέχρι τώρα».

Εκείνο που προκαλεί σκέψεις είναι το επιχείρημα που προβάλει η εφημερίδα Le Monde στην κυβέρνηση, σε σχέση με την επιβολή των νέων μέτρων. Oτι δηλαδή, με την εφαρμογή του νόμου από την εποχή του Πολέμου της Αλγερίας, η Γαλλία αντιμετωπίζει τους απογόνους της γενιάς των μεταναστών όπως είχε αντιμετωπίσει τότε τους παππούδες τους, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σχολιάζοντας την επιβολή των μέτρων της γαλλικής κυβέρνησης η γερμανική Die Welt, εκφράζει την ελπίδα να μην είναι αργά και να μη χρειαστεί να αναλάβει ο στρατός την αποκατάσταση της τάξης.

Αναφερόμενη στον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, η εφημερίδα σημειώνει ότι αφού δεν έφερε αποτελέσματα η πολιτική της αποκλιμάκωσης που ακολούθησε τις πρώτες ημέρες, τώρα ανέλαβε τα ηνία. «Παρεμβαίνοντας έστω και καθυστερημένα στα γεγονότα που μοιάζουν να έχουν διαστάσεις εμφυλίου πολέμου, ο Σιράκ έδειξε συγχρόνως στον ηλικιακά νεότερο εσωκομματικό του αντίπαλο Νικολά Σαρκοζί, ποιος είναι ο αρχηγός στα Ηλύσια», γράφει η Die Welt.

Για αποτυχία της πολιτικής που στοχεύει στην αφομοίωση των μεταναστών στη γαλλική κοινωνία κάνει λόγο σε άρθρο της η αυστριακή εφημερίδα Der Standard. « Οι Γάλλοι συχνά αυτοεπαινούνταν για την επιτυχία της πολιτικής της αφομοίωσης... Η πολιτική αυτή όμως λειτουργούσε όσο υπήρχαν λίγοι μετανάστες, και ήταν εύκολο να ενσωματωθούν. Η αφομοίωση όμως δεν είναι δυνατή όταν για παράδειγμα, όπως στις περισσότερες από τις περιοχές όπου μαίνονται οι ταραχές, δεν φθάνει ούτε στο 20% το ποσοστό των μαθητών, που έχουν μητρική γλώσσα τα γαλλικά», γράφει η αυστριακή εφημερίδα.

Η ισπανικό La Razón, γράφει ότι οι ταραχές είναι το αποτέλεσμα της κρίσης ταυτότητας που έχουν τα παιδιά των μεταναστών στη Γαλλία και προειδοποιεί ότι επίκειται η πολιτική της εκμετάλλευση από το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν.

ΠΗΓΗ: BBC