Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 11:57

Ινδία-Πακιστάν: Ανοιξαν και πάλι τα σύνορα στο Κασμίρ

ΑΝΟΙΞΑΝ και πάλι τα κύρια σύνορα στο διαιρεμένο Κασμίρ, Πακιστάν και Ινδία, με σκοπό να βοηθήσουν τους επιζώντες από τον σεισμό του περασμένου μήνα που κατέστρεψε την περιοχή.

Το πέρασμα μεταξύ της πόλης του Πακιστάν, Chakothi και της ινδικής πόλης Uri, αποτελούσε ένα από τα πέντε σημεία κατά μήκος της γραμμής ελέγχου που συμφώνησαν οι αντίπαλες χώρες της Ν. Ασίας να ανοίξουν, προκειμένου να διευκολύνουν την παροχή βοηθείας και να δώσουν τη δυνατότητα στις χωρισμένες οικογένειες να συναντηθούν.

Κανείς άνθρωπος δεν πέρασε από τη Γέφυρα της Φιλίας την Τετάρτη, αλλά οι δύο χώρες αντάλλαξαν ίσες ποσότητες αγαθών περίθαλψης.

Μετά από δεκαετίες έντασης και δύο πολέμους στο Κασμίρ, Πακιστάν και Ινδία συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να ανοίξουν τη Γέφυρα της Φιλίας και άλλα τέσσερα νέα συνοριακά σημεία, επιτρέποντας την παροχή βοηθείας, αλλά και το πέρασμα των επιζώντων από τον σεισμό. Οι άνθρωποι επιτρέπεται να περάσουν απέναντι με τα πόδια.

Το Πακιστάν είπε ότι είναι έτοιμο να ανοίξει και τα πέντε συνοριακά σημεία, αλλά η Ινδία λέει ότι θα χρειαστούν κάποιες ακόμη ημέρες γραφειοκρατικών διαδικασιών, το οποίο σημαίνει ότι μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει ταξιδέψει μεταξύ των δύο τομέων του Κασμίρ.

Το πρώτο σημείο στα σύνορα άνοιξε στο νότιο Κασμίρ τη Δευτέρα. Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Εθνη ηγήθηκαν μεγάλης βοηθείας μετά τον καταστροφικό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 73.000 ανθρώπων στο Πακιστάν και 1.300 στο ινδικό Κασμίρ.