Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 12:10

Γαλλία - Επεισόδια και καταστροφές παρά τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης

Παρά τη λήψη μέτρων εκτάκτου ανάγκης, οι ταραχές στα αστικά κέντρα της Γαλλίας συνεχίστηκαν για 13η συνεχή νύχτα. Όπως ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, τα μέτρα εφαρμόζονται σε 10 περιφέρειες και 30 πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Παρίσι.

Σύμφωνα με προσωρινό επίσημο απολογισμό των αρχών, τουλάχιστον 558 οχήματα πυρπολήθηκαν -418 στην επαρχία και 140 στην περιοχή των Παρισίων- ενώ 204 άνθρωποι συνελήφθησαν τη νύχτα.

Ανάμεσα στα πιο αξιοσημείωτα επεισόδια ήταν ο εμπρησμός των γραφείων μιας τοπικής εφημερίδας, της Nice-Matin - Grasse (¶λπεις, νότια) και ο προπηλακισμός ενός τουλάχιστον ρώσου δημοσιογράφου στη Λυών. Επίσης στη Λυών, οι αρχές διέκοψαν την λειτουργία των δημοσίων συγκοινωνιών μετά από επιθέσεις σε πολλά λεωφορεία και έναν σταθμό του μετρό.

Σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε τραυματιστεί στη Νις (νότια Γαλλία), βρισκόταν σε «κρίσιμη κατάσταση».

Στην Μπασέν, κοντά στο Μπορντώ, νεαροί προκάλεσαν έκρηξη σε λεωφορείο που κινείτο με φυσικό αέριο. Ο οδηγός του λεωφορείου, ο οποίος ήταν ο μόνος επιβαίνοντας σε αυτό, επέζησε. Στη Σαλόν-συρ-Σαόν, μια βιβλιοθήκη πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μικρότερης έκτασης επεισόδια αναφέρθηκαν στην περιοχή του Σεν-Σαιν-Ντενί, κοντά στο Παρίσι.

Τέλος, σε προάστιο νοτιοδυτικά της Τουλούζης νεαροί έριξαν βόμβες Μολότοφ και πυρπόλησαν 10 αυτοκίνητα. Τα βίαια επεισόδια στην Τουλούζη ξέσπασαν λίγο πριν από την άφιξη στην πόλη του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία της τοπικής αστυνομίας.

Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ύφεση των επεισοδίων.

Στη Γερμανία, εν τω μεταξύ, έντεκα αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε Βερολίνο και Κολωνία.