Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 13:58

Πιθανά κρούσματα χολέρας στο Κασμίρ

Για εμφάνιση επιδημιών, στις πληγείσες από τον σεισμό, περιοχές του Πακιστανικού Κασμίρ, προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Αξιωματούχοι λένε, ότι εντόπισαν εκατοντάδες άτομα με σοβαρά συμπτώματα που παραπέμπουν σε χολέρα, αν και επισήμως δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της ασθένειας αυτής.

Γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο η οξεία διάρροια που εμφανίζουν χιλιάδες άνθρωποι να οφείλεται στην χολέρα.

Τα Ηνωμένα Εθνη λένε ότι 350.000 άνθρωποι, πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως σε στέγη πριν τον βαρύ χειμώνα. Σε πολλές από τις πληγείσες περιοχές η ιατροφαρμακευτική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμα.

Μέχρι στιγμής, ο επίσημος απολογισμός των αρχών κάνει λόγο για 73.000 νεκρούς, αν και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος. Προειδοποιούν, επίσης, ότι ενδέχεται να αυξηθεί καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καταυλισμούς.

«Σε έναν από τους καταυλισμούς που επισκεφθήκαμε εχθές υπήρχαν 55 περιστατικά οξείας διάρροιας και υπάρχουν επίσης πολλοί προσωρινοί καταυλισμοί για τους οποίους δεν έχουμε εικόνα», είπε η αξιωματούχος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Ρέιτσελ Λέβι.

Καταμέτρηση νεκρών

Την Τρίτη, στέλεχος της κυβέρνησης του Πακιστάν είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 87.000. Σύντομα τον διέψευσε η Πακιστανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή για την Ανακούφιση των Πληγέντων που είπε ότι οι νεκροί είναι περίπου 73.000.

Ωστόσο, ανεξάρτητες οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι στις αποκλεισμένες ορεινές περιοχές του Κασμίρ η καταγραφή των πτωμάτων δεν έχει καν ξεκινήσει.

Επιπλέον, η Ινδία ανακοίνωσε ότι στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ έχουν σκοτωθεί 1.400 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: BBC