Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 14:12

Κομισιόν: Τα Σκόπια μπορούν να ελπίζουν σε ένταξη μόνο ως FYROM

Το καθεστώς της «υποψήφιας προς ένταξη χώρας» στην ΠΓΔΜ δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη γνωμοδότησή της για τη βαλκανική χώρα, η οποία θα ανακοινωθεί επισήμως αργότερα σήμερα.

Ωστόσο, η Επιτροπή αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία ενδεχόμενης έναρξης των διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε., ενώ το θέμα αναμένεται να εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι «οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ε.Ε. θα πρέπει να αρχίσουν αφού επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο εναρμόνισης με τα κριτήρια ένταξης».

Στο κείμενό της η Επιτροπή επισημαίνει ότι «μόλις λίγα χρόνια ύστερα από μία μεγάλη κρίση στον τομέα ασφαλείας, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι σήμερα μία σταθερή δημοκρατία και ένα λειτουργικό πολυεθνοτικό κράτος». «Αυτό αποτελεί αξιοσημείωτο επίτευγμα. Η χώρα έχει επιτελέσει ακόμη σημαντική πρόοδο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Επιτροπή καλωσορίζει αυτή την πρόοδο και συνιστά στο Συμβούλιο να παραχωρήσει στη χώρα το καθεστώς της υποψήφιας», καταλήγει Κομισιόν.

Για πρώτη φορά επίσης, στη γνωμοδότηση της Επιτροπής γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη διμερή διαφορά με την Ελλάδα για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όπου εκφράζεται η ελπιδα εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το ταχύτερο δυνατό.

Όπως υπογραμμίζεται, σε περίπτωση που δεν βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, τα Σκόπια μπορούν να ελπίζουν σε ένταξη στην Ε.Ε. μόνο ως FYROM.