Πολιτική
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 16:35

ΠΑΣΟΚ: Συστηματική προσπάθεια κατάλυσης διαδικασιών αξιοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας

Με αντιπροσωπείες των Ομοσπονδιών λιμενικών, αστυνομικών και πυροσβεστών, συναντήθηκε σήμερα η γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για συσσώρευση προβλημάτων που «υπονομεύουν τελικά την ίδια την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, σε μια περίοδο που υπάρχουν αυξημένα θέματα ασφαλείας».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στα δίκαια, όπως είπε, αιτήματα των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. «Αυτό το βλέπουμε στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως επίσης και στην ανακολουθία της κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις της για την αύξηση των μισθών και επιδομάτων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη ευκολία βρίσκει πιστώσεις για να συγκροτήσει την Αγροφυλακή και βάζει άλλες προτεραιότητες», παρατήρησε η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

«Αυτό όμως, που κρίνουμε τελείως απαράδεκτο», υπογράμμισε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, «είναι μια συστηματική πλέον προσπάθεια κατάλυσης διαδικασιών διαφάνειας και αξιοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας και κομματικής χειραγώγησης. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, το οποίο εμείς θέλουμε να καταγγείλουμε, είναι το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο προώθησε η ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με το οποίο καταργούνται τα κριτήρια αντικειμενικών μεταθέσεων, τα αντικειμενικά κριτήρια για τις μεταθέσεις του Λιμενικού Σώματος».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να καταργήσει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ δεσμεύθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα το καταργήσει μετά την επάνοδό του στην εξουσία.

«Είναι απαράδεκτο μέσα από τέτοιες διαδικασίες να επιχειρείται η κομματική χειραγώγηση, ο εκφοβισμός, η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια. Εμείς θ’ αναδείξουμε στη Βουλή όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί πιστεύουμε ότι, είναι θέματα που αφορούν πραγματικά τον ελληνικό λαό και την ασφάλειά του», είπε η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Κ. Κυριαζίδης, σημείωσε πως για δυο χρόνια η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό σε θεσμικό, εργασιακό και οικονομικό επίπεδο για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και πρόσθεσε:

«Η τελευταία δυσμενής εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη μη αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης, ήταν το έναυσμα οι Ομοσπονδίες να ξεκινήσουν ένα καινούριο διάλογο με τα πολιτικά Κόμματα της χώρας, όπως επίσης να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και τους συναδέλφους. Ακριβώς αυτή την ενημέρωση πραγματοποιήσαμε με τη γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, για τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και με τη μη δυνατότητα πλέον να επιβιώσουν κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες».

Τέλος ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, Τ. Μαυρόπουλος δήλωσε πως καταγγέλθηκε η αυθαίρετη, όπως τη χαρακτήρισε, πολιτική του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος που, όπως είπε, «πλέον καταργεί τα αντικειμενικά κριτήρια, θέτει υποκειμενικά κριτήρια και εισάγει τον άκρατο κομματισμό στο Λιμενικό Σώμα».