Κόσμος
Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2005 17:38

Η έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία

Η πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο, η ¶γκυρα όμως πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό επισημαίνει, σε γενικές γραμμές, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ετήσια έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κριτήρια, η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, επισημαίνει ότι ναι μεν έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει όμως να γίνουν και δομικές αλλαγές του νομοθετικού συστήματος και ειδικότερα στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, η πορεία της πολιτικής μεταρρύθμισης της Τουρκίας έχει επιβραδυνθεί το 2005. Όπως επισημαίνεται, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθούν να υφίστανται στην Τουρκία, ενώ απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στους κρατικούς θεσμούς.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχει γίνει σχετική πρόοδος στον τομέα της Δημοκρατίας και της έννομης τάξης, επισημαίνει όμως ότι ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να έχει επιρροή στην πολιτική ζωή της Τουρκίας.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα την ελευθερία της έκφρασης, καθώς, όπως παρατηρεί η Επιτροπή, συνεχίζονται οι καταδίκες ατόμων για τις πεποιθήσεις τους, και ως εκ τούτου, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Ποινικός Κώδικας της Τουρκίας.

Εξάλλου, η Επιτροπή χαρακτηρίζει για πρώτη φορά την οικονομία της Τουρκίας ως «λειτουργική οικονομία της αγοράς», υπογραμμίζοντας όμως, την ανάγκη εδραίωσής της, αλλά και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Όπως επισημαίνεται, η τουρκική οικονομία θα πρέπει, μεσοπρόθεσμα, να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις πιέσεις του ανταγωνισμού και στη δύναμη της ευρωπαϊκής αγοράς. Σημειώνεται επίσης, ότι τον τελευταίο χρόνο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα των μακροοικονομικών στοιχείων, και κυρίως στη διαχείριση και τον έλεγχο των δημοσιονομικών. Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στον τραπεζικό τομέα, παρατηρώντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται, βελτιώνουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή εκφράζει τις ανησυχίες της για την πρόσφατη αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, η Επιτροπή παρατηρεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της εσωτερικής αγοράς, και ειδικότερα στην ελεύθερη διακίνηση των αγαθών και την πολιτική ανταγωνισμού. Παρ' όλα αυτά, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει μεγάλες προσπάθειες σε πολλούς τομείς, προκειμένου να προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρατηρούνται πολλές αδυναμίες στον χρηματοοικονομικό τομέα, στον αγροτικό τομέα, αλλά και στον τομέα της ασφάλειας και της αμυντικής πολιτικής, όπου η Τουρκία αντιμετωπίζει ακόμη πολλές δυσκολίες.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι το 2005 έδωσε στην Τουρκία επιδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ το 2006 η επιδότηση θα αυξηθεί σε 600 εκατ. ευρώ.

Επισημάνσεις Όλι Ρεν

Παρουσιάζοντας τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για την Τουρκία, όσο και για την Κροατία, καθώς και για τις εν δυνάμει υποψήφιες χώρες των Βαλκανίων, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι η ένταξή τους θα εξαρτηθεί όχι μόνο από την πρόοδο που οι ίδιες θα επιτελέσουν, αλλά και από την ικανότητα της Ε.Ε. να τις «απορροφήσει», όταν θα φθάσει η στιγμή της προσχώρησής τους.

Σημείωσε επίσης, με έμφαση το γεγονός ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων τελεί «υπό αιρεσιμότητα», μπορεί δηλαδή ανά πάσα στιγμή να διακοπεί με μια χώρα αν η Επιτροπή και στη συνέχεια το Συμβούλιο θεωρήσουν ότι η χώρα αυτή παραβιάζει βασικές αρχές της Ε.Ε..

Σε ερώτηση εξάλλου, για το αν η Τουρκία, εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνιακής Ενωσής της προς τα δέκα νέα κράτη- μέλη, έχει αναλάβει και την υποχρέωση να μην εμποδίζει τα υπό κυπριακή σημαία πλοία να δένουν στα τουρκικά λιμάνια, απάντησε πως αυτό είναι δεδομένο και μη διαπραγματεύσιμο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ε.Ε. υπήρξε εντάξει προς τις υποχρεώσεις της έναντι της Τουρκίας ξεκινώντας στις 3 Οκτωβρίου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και συνεπώς θα πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει τις υποσχέσεις της αίροντας άμεσα όλα τα εμπόδια που θέτει στα υπό κυπριακή σημαία πλοία, όπως άλλωστε και στα αεροσκάφη.

Σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων ο Ολι Ρεν ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τη βρετανική προεδρία αποσκοπώντας στην υιοθέτησή τους, ενώ ανάλογες επαφές υπάρχουν -όπως σημείωσε- και σε σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Τέλος, ερωτηθείς ο Ολι Ρεν και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι αποτελεί διμερές θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και ότι η λύση του αναζητείται στις διαβουλεύσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγή ΑΠΕ