Με την ύψιστη διάκριση στον κλάδο του, το Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων (International Society on Multiple Criteria Decision Making), τιμήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Σίσκος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Με την ύψιστη διάκριση στον κλάδο του, το Χρυσό Μετάλλιο της Διεθνούς Εταιρείας Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων (International Society on Multiple Criteria Decision Making), τιμήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Σίσκος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Η βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων που διεξήχθη στο Αμβούργο της Γερμανίας, 2-7 Αυγούστου 2015.
Το Χρυσό Μετάλλιο (MCDM Gold Medal) αποτελεί την ύψιστη διάκριση που απονέμει η Εταιρεία κάθε δύο χρόνια στον ερευνητή - επιστήμονα, ο οποίος μέσω της μακροχρόνιας έρευνας στο επιστημονικό του πεδίο, συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της Επιστήμης της Λήψης Αποφάσεων με Πολλαπλά Κριτήρια και έχει ειδικότερα συνεισφέρει στην ανάπτυξη νέων θεωριών, μοντέλων, μεθοδολογιών και εφαρμογών της επιστήμης των αποφάσεων στο σύγχρονο μάνατζμεντ.
Το Χρυσό Μετάλλιο (MCDM Gold Medal), από την καθιέρωση του το 1992 μέχρι σήμερα, έχει απονεμηθεί σε 13 πρωτοπόρους ερευνητές διεθνώς και ο καθηγητής Γιάννης Σίσκος αποτελεί τον πρώτο Έλληνα επιστήμονα που το λαμβάνει.
Βιογραφικό του Γιάννη Σίσκου
Ο Γιάννης Σίσκος σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι όπου πήρε το Διδακτορικό Δίπλωμα του το 1979 από το Πανεπιστήμιο Πέτρου και Μαρίας Curie (PARIS VI) στην πληροφορική και την επιχειρησιακή έρευνα με υποτροφία της UNESCO.
Κατά την τριετία 1981-84, καθηγήτευσε στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris-Dauphine, στη βαθμίδα του Maître de Conférence, απ’ όπου πήρε και το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα (Doctorat d’Etat) στις επιστήμες διοίκησης.
Το 1984 διορίζεται στη βαθμίδα του καθηγητή και στο γνωστικό αντικείμενο «Επιστήμη των Αποφάσεων» στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης σε ηλικία 35 χρονών.
Ειδικευμένος στα πολυκριτήρια συστήματα υποστήριξης αποφάσεων καθώς και στα συστήματα μέτρησης της ποιότητας, έχει συγγράψει πληθώρα επιστημονικών άρθρων και βιβλίων και έχει εκπονήσει μελέτες για επιχειρήσεις και οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Έχει ακόμη παραδώσει μαθήματα στα Πολυτεχνεία του Τορίνου, Ecole des Mines του Nancy, Arts et Metiers του Παρισιού καθώς και τα Πανεπιστήμια Laval και Montreal του Καναδά, Aix-Marseille II, Rouen, Βρυξελλών και Κύπρου καθώς και σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Ε.Μ.Π. και του Ο.Π.Α.
Προέδρευσε για αρκετά χρόνια στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) στην Ελλάδα, ενώ την τετραετία 1993-97 διετέλεσε Αντιπρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Διετέλεσε ακόμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επιχειρησιακών Ερευνών (ΕΕΕΕ) για τρεις θητείες καθώς και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εταιρειών Επιχειρησιακής Έρευνας IFORS. Συντονίζει για πάνω από είκοσι χρόνια την Ελληνική Ομάδα Εργασίας της ΕΕΕΕ «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων».
Σε σχετική ηλεκτρονική έκδοση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιχειρησιακής Έρευνας - EURO, o Γιάννης Σίσκος συγκαταλέγεται παγκοσμίως στους πρωτεργάτες της πολυκριτήριας ανάλυσης αποφάσεων.
Το 2005, του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο της Ελληνικής Εταιρίας Επιχειρησιακών Ερευνών για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης της επιχειρησιακής έρευνας. Από τον Νοέμβριο του 2001, είναι καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Συνεισφορά της Ελλάδας στην πολυκριτήρια ανάλυση αποφάσεων
Σε μια πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στο υψηλού επιπέδου Ευρωπαϊκό Περιοδικό της Επιχειρησιακής Έρευνας (European Journal of Operational Research- Elsevier) ταξινομημένο με βαθμό 4 στη διεθνή λίστα Association of Business Schools (μέσα στα 5 καλύτερα στον κόσμο σε θέματα εφαρμοσμένων μαθηματικών και επιστημονικού μάνατζμεντ), οι Ερευνητές από τη Δανία Kannan Govindan και Martin Brandt Jepsen of the University of Southern Denmark, ανέλυσαν διεξοδικά 816 δημοσιευμένα άρθρα με θέμα την Πολυκριτήρια Μέθοδο ELECTRE: Θεωρητικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές.
Η μέθοδος ELECTRE παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Bernard Roy στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και έκτοτε επεκτάθηκε με γρήγορους ρυθμούς ώστε να αποτελεί σήμερα τη βάση της Ευρωπαϊκής Σχολής Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων. Ο Καθηγητής Bernard Roy τιμήθηκε από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης ως Ομότιμος Καθηγητής στις 10.06.2002. Θεωρείται ο βασικός θεμελιωτής της Ευρωπαϊκής Σχολής Πολυκριτήριας Ανάλυσης Αποφάσεων.
Πίνακας του άρθρου «ELECTRE: A comprehensive literature review on methodologies and applications» δείχνει την Ελλάδα να κατέχει την 3η θέση με 71 άρθρα και ποσοστό 8.5%. Βρίσκεται πολύ κοντά στις δεύτερες Η.Π.Α οι οποίες έχουν 76 άρθρα και είναι πολύ μακριά από τον τέταρτο Καναδά με 58 άρθρα. Στη μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελλάδας έβαλαν το «λιθαράκι» τους κυρίως οι Καθηγητές Γιάννης Σίσκος και Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης.