Η Νέα Ζηλανδία απέλασε έναν υπήκοο του Κιριμπάτι που είχε σκοπό να γίνει ο πρώτος πρόσφυγας κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, όπως ανακοίνωσαν υποστηρικτές της προσπάθειας του 39χρονου Ιοάν Τεϊτιότα.
Η Νέα Ζηλανδία απέλασε έναν υπήκοο του Κιριμπάτι που είχε σκοπό να γίνει ο πρώτος πρόσφυγας κλιματικής αλλαγής στον κόσμο, όπως ανακοίνωσαν υποστηρικτές της προσπάθειας του 39χρονου Ιοάν Τεϊτιότα.
Ο Τεϊτιότα μεταφέρθηκε στο Κιριμπάτι την περασμένη Τετάρτη μετά από αρκετές εφέσεις και την εξάντληση όλων των νομικών οδών, στην τετραετή του μάχη να μείνει στη Νέα Ζηλανδία.
Ο 39χρονος υποστήριζε ότι δεν πρέπει να σταλεί πίσω στο Κιριμπάτι, καθώς η αύξηση της στάθμης του ωκεανού απειλεί να κατακλύσει το νησιωτικό κράτος με πληθυσμό 100.000 ανθρώπων, καθιστώντας το επικίνδυνο για τον ίδιο και την οικογένειά του.
«Αυτό που προσπαθούμε είναι να σώσουμε αυτή την οικογένεια που ζητά άσυλο εδώ στη Νέα Ζηλανδία, λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Ιοσέφα Σουαμάλι, πάστορας του ζεύγους Τεϊτιότα και των τριών παιδιών τους, που έχουν γεννηθεί στη Νέα Ζηλανδία.
«Η επιστροφή της οικογένειας στο Κιριμπάτι, σημαίνει ότι στέλνουμε τα παιδιά σε ένα μέρος που δεν είναι ασφαλές για αυτά», πρόσθεσε.
Το Κιριμπάτι μαστίζεται από μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων καταιγίδων, πλημμυρών και μόλυνσης του νερού.
Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε η κυβέρνηση του Κιριμπάτι έχει αγοράσει 5.000 στρέμματα γης στα Φίτζι που λειτουργούν ως αγροτικές μονάδες για το Κιριμπάτι, σε περίπτωση που η μόλυνση από αλμυρό νερό καταστήσει την πρώην βρετανική αποικία ανίκανη να διατηρεί καλλιέργειες.
Ο Τεϊτιότα μετακόμισε στη Νέα Ζηλανδία το 2007 και παρέμεινε εκεί μετά τη λήξη της βίζας του. Έγινε αντιληπτός από την αστυνομία το 2011 μετά από μία μικρή τροχαία παράβαση.
Νωρίτερα αυτό το έτος, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας αναγνώρισε ότι το Κιριμπάτι αντιμετωπίζει προβλήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο έκρινε ότι ο Τεϊτιότα δεν πληροί το νομικό ορισμό του πρόσφυγα, διότι δε θα αντιμετώπιζε κάποια δίωξη, αν επέστρεφε στη χώρα του.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζον Κέι, δήλωσε πως τα επιχειρήματα του Τεϊτιότα στερούνταν αξιοπιστίας και πως οι νόμοι της Νέας Ζηλανδίας πρέπει να τηρηθούν.