Κόσμος
Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2005 10:25

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Πολλές γαλλικές εφημερίδες επικρίνουν την κυβέρνηση ντε Βιλπέν, για τα μέτρα εκτάκτου ανάγκης που έλαβε, προκειμένου να πατάξει τις ταραχές στα προάστια των μεγαλουπόλεων.

H Liberation, υποδεικνύει, ότι δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα η απαγόρευση κυκλοφορίας και σημειώνει ότι δεν είναι άνευ λόγου οι φόβοι ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης.

Η Le Monde, ασκεί κριτική στα κυβερνητικά σχέδια που στοχεύουν να ξεριζώσουν τα αίτια της βίας, και κυρίως στην πρόθεση να μειωθεί στα 14 από τα 16, το όριο ηλικίας για την έναρξη επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ο πρωθυπουργός Ντομικικ ντε Βιλπέν «ανοίγει ένα νέο κουτί της Πανδώρας», καθώς έτσι θα ανατραπεί η εκπαιδευτική πολιτική 60 χρόνων, γράφει η Le Monde.

H Figaro, αντίθετα, επικροτεί το μέτρο, σημειώνει όμως ταυτόχρονα ότι το «καρκίνωμα» είναι η ανεργία και αυτή πρέπει να καταπολεμηθεί.

Οι Τούρκοι στη Γερμανία ζουν σε μία «παράλληλη κοινωνία» και ακριβώς αυτό το γεγονός αποτρέπει την πρόκληση ταραχών όπως στη Γαλλία, γράφει η εφημερίδα Τageszeitung, του Βερολίνου.

«Οι Τούρκοι της Γερμανίας έχουν ακόμη ελπίδες για μία καλύτερη ζωή…Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την πίστη στο θεό, αλλά με την ύπαρξη μιας «παράλληλης κοινωνίας», που τους δίνει μια αίσθηση πατρίδας…Έχει να κάνει επίσης και με την αίσθηση ότι ζουν με το ένα πόδι στη Γερμανία και με τον άλλο στην Τουρκία και ότι μπορούν να φύγουν αν η κατάσταση εδώ επιδεινωθεί... Οι Τούρκοι της Γερμανίας δεν θέλουν να κάψουν τα αυτοκίνητα αλλά να τα οδηγήσουν…», γράφει η Τageszeitung.

Eκθεση προόδου

Σχόλιο της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία και σημειώνει ότι «η μετάνοια έρχεται αργά»: «Oλα όσα καταγγέλλει η έκθεση προόδου υπήρχαν και πριν ένα χρόνο. Τότε όμως τα στοιχεία εκλήφθηκαν ως αισιόδοξη αρχή, που έδειχνε στη σωστή κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι η προοπτική της ένταξης στην Ε.Ε., θα στήριζε στην Τουρκία τις δυνάμεις της προόδου και θα επιτάχυνε την πορεία εκδημοκρατισμού. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τα ίδια δεδομένα πιο νηφάλια».

«Οι Βρυξέλλες αξιολογούν θετικά μόνο τις οικονομικές εξελίξεις. Φαίνεται πλέον η απογοήτευση για το ό,τι η Τουρκία δεν εκμεταλλεύτηκε την «προκαταβολή» που έλαβε. Αντίθετα μάλιστα. Καθώς άρχισαν οι ενταξιακές συνομιλίες οι αντιδραστικές δυνάμεις στη χώρα φαίνεται να έχουν γίνει πιο ισχυρές…Βαθμολογώντας όμως την Τουρκία με κακούς βαθμούς, η Κομισιόν μπορεί να επιβραδύνει, όχι να σταματήσει όμως πλέον τη διαδικασία ένταξης», γράφει η Τageszeitung.

Κυβερνητικό πρόγραμμα

Η εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται στα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για το κυβερνητικό πρόγραμμα του μεγάλου συνασπισμού και σημειώνει ότι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες έχουν συμφωνήσαει στα επίμαχα θέματα και έτσι – εξαιτίας της κατάργησης φοροαπαλλαγών- οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες επιβαρύνσεις.

Oπως όλες σχεδόν οι γερμανικές εφημερίδες η Frankfurter Rundschau, προβάλλει την προωθούμενη από τον μεγάλο συνασπισμό ελαστικοποίηση της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις και σημειώνει σε σχόλιό της ότι παρόλη την αρνητική εικόνα που εμφανίζει ο τομέας της απασχόλησης, δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς» και να επικρατήσουν «αμερικανικά ήθη», όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Hττα του Τόνι Μπλερ

Η Frankfurter Rundschau, σχολιάζει την αποτυχία του Bρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να περάσει στη μορφή που ήθελε το αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων και υπογραμμίζει ότι φέρει ο ίδιος γι αυτό την ευθύνη για την απώλεια του κύρους του.

«Eχασε ο Μπλερ και μάλιστα σε ένα θέμα που ο ίδιος είχε αναγάγει σε ναυαρχίδα της πολιτικής του», σημειώνει σε κεντρικό της σχόλιο η ισπανική El Pais, τονίζοντας στη συνέχεια ότι η κοινοβουλευτική ήττα μπορεί να επισπεύσει την αποχώρηση του κ. Μπλερ από την πρωθυπουργία.

ΠΗΓΗ: BBC