Κόσμος
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2015 10:23

Διεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία νεαρού Σαουδάραβα που έχει καταδικαστεί σε θάνατο

Διεθνής εκστρατεία έχει οργανωθεί για τη σωτηρία του νεαρού σιίτη Άλι Αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για συμμετοχή σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος το 2012, όταν ήταν ακόμη ανήλικος. 

Διεθνής εκστρατεία έχει οργανωθεί για τη σωτηρία του νεαρού σιίτη Άλι Αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για συμμετοχή σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος το 2012, όταν ήταν ακόμη ανήλικος. 

Ο πατέρας του 20χρονου απηύθυνε έκκληση στον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να σώσει τη ζωή του γιου του που μπορεί να εκτελεστεί ανά πάσα στιγμή. Ανάλογες εκκλήσεις κάνουν ο ΟΗΕ, διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές πρωτεύουσες.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν ανακοινώνουν από πριν τις εκτελέσεις και, στην περίπτωση του Άλι Αλ-Νιμρ, μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, προειδοποιούν στελέχη των Ηνωμένων Εθνών. Ο νεαρός σιίτης μπορεί να αποκεφαλιστεί ή να σταυρωθεί.

Ο πατέρας του δήλωσε ότι ελπίζει πως ο βασιλιάς Σαλμάν δεν θα υπογράψει το διάταγμα και προειδοποίησε για κίνδυνο βίαιης αντίδρασης της σιιτικής κοινότητας της χώρας.

Οι συνέπειες της εκτέλεσης μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονες τη στιγμή που ο νεαρός είναι ανηψιός του σιίτη ιερωμένου σέιχ Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος έχει επίσης καταδικαστεί σε θάνατο για την οργάνωση του σιιτικού κινήματος διαμαρτυρίας του 2011 στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου ζει η σιιτική μειονότητα του σουνιτικού βασιλείου.

Χθες, ειδικοί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να ματαιώσουν την εκτέλεση, εκφράζοντας σοβαρές επικρίσεις για τη δικαστική διαδικασία που κατέληξε στην καταδίκη του νεαρού.

Οπως καταγγέλλεται, ο νεαρός υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για να ομολογήσει, ενώ δεν είχε τη συνδρομή δικηγόρου. Εξάλλου, η επιβολή της θανατικής ποινής σε ανηλίκους αποτελεί παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε το Ριάντ να μην προχωρήσει στην εκτέλεση.

Αν και 133 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την αρχή του έτους στη Σαουδική Αραβία, έναντι 87 το 2014, κανείς δεν έχει θανατωθεί μέχρις στιγμής για πολιτικό ακτιβισμό.

Ο ΟΗΕ έχει πληροφορίες ότι δύο ακόμη άτομα, επίσης ανήλικοι, που είχαν συμμετάσχει σε διαδηλώσεις στην πόλη Κατίφ έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και η εκτέλεσή τους επίκειται.