Η εικόνα ενός ρομπότ το οποίο κατεβαίνει από το «σκουπιδιάρικο», πιάνει τον κάδο και τον αδειάζει στο απορριμματοφόρο φαντάζει μάλλον ως κάτι από τους τηλεοπτικούς «Jetsons», αλλά τελικά δεν βρίσκεται ιδιαίτερα μακριά από την πραγματικότητα.
Η εικόνα ενός ρομπότ το οποίο κατεβαίνει από το «σκουπιδιάρικο», πιάνει τον κάδο και τον αδειάζει στο απορριμματοφόρο φαντάζει μάλλον ως κάτι από τους τηλεοπτικούς «Jetsons», αλλά τελικά δεν βρίσκεται ιδιαίτερα μακριά από την πραγματικότητα: Το ROAR της Volvo Group (σε συνεργασία με το Chalmers University of Technology και το Malardalen University στη Σουηδία, όπως και το Penn State University και την εταιρεία ανακύκλωσης απορριμμάτων Renova) έχει ως στόχο ακριβώς την ανάπτυξη ενός ρομπότ το οποίο αλληλεπιδρά με το απορριμματοφόρο και τον οδηγό του για να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει.
Το πλήρες όνομα του προγράμματος είναι Robot-based Autonomous Refuse handling, και το ρομπότ θα λειτουργεί με οδηγίες από το λειτουργικό σύστημα του απορριμματοφόρου, υπό την επίβλεψη του οδηγού. Απώτερος στόχος του ROAR είναι να επιδειχθεί πώς, στο πολύ κοντινό μέλλον, θα χρησιμοποιούνται «έξυπνες» μηχανές για ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων στη σύγχρονη κοινωνία, με την τεχνολογία να διεισδύσει σε πολλούς τομείς.
«Στο Volvo Group προβλέπουμε ένα μέλλον με περισσότερη αυτοματοποίηση» αναφέρει ο Περ-Λάγκε Γκότβαλ, υπεύθυνος προγράμματος. «Το πρόγραμμα αυτό παρέχει έναν τρόπο να επεκτείνουμε τη φαντασία μας και να δοκιμάσουμε νέες ιδέες, διαμορφώνοντας τις λύσεις μεταφοράς του αύριο».
Τα τρία πανεπιστήμια εντάσσονται στο Academic Partner Program του Volvo Group- ένα δίκτυο 12 ακαδημαϊκών συνεργατών που συνεργάζονται με τη Volvo. Το Malardalens University θα σχεδιάσει το ρομπότ, ενώ το Chalmers University θα εργαστεί πάνω στο λειτουργικό σύστημα. Το Penn State University θα συνεισφέρει στους τομείς των γραφικών και των συστημάτων επικοινωνίας και ελέγχου για τον οδηγό.
Οι εργασίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε και η τεχνολογία θα δοκιμαστεί σε όχημα της Renova.