Με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης άρχισαν οι γκρίνιες και οι ενστάσεις, ένθεν κακείθεν, για τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Έντονες αντιδράσεις για τον ορισμό του Δημήτρη Καμμένου στη θέση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο ζητεί για τον αποκλεισμό του από το νέο σχήμα ο Νίκος Νικολόπουλος.
Του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης άρχισαν οι γκρίνιες και οι ενστάσεις, ένθεν κακείθεν, για τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Καταρχάς σύσσωμη η αντιπολίτευση μίλησε για πολυμελές σχήμα -παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις για μικρό και ευέλικτο- αλλά και για τήρηση ισορροπιών τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
Έντονες αντιδράσεις, κυρίως στο διαδίκτυο, σημειώνονται και για τον ορισμό του Δημήτρη Καμμένου των ΑΝΕΛ στη θέση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο κ. Καμμένος όταν ήταν βουλευτής είχε «ανεβάσει» στο διαδίκτυο επικριτικά σχόλια για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ πολλά σχόλιά του μπορούν να χαρακτηριστούν «ρατσιστικά» και «ξενοφοβικά». Χαρακτηριστική είναι η παραποιημένη φωτογραφία της εισόδου στο Άουσβιτς που προκάλεσε και την αντίδραση του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.
Για την επιλογή του Δημήτρη Καμμένου εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαμούλης, ο οποίος με ανάρτησή του στο twitter σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου ευτυχής «με την υπουργοποίηση ενός προσώπου με ακραίες και ρατσιστικές απόψεις».
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης προκάλεσε προβλήματα και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Ο Νίκος Νικολοπουλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ζητά «να συγκληθεί εντός της ημέρας η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, ώστε να συζητήσει και να εκφράσει άποψη για τις επιλογές ή τους αποκλεισμούς προσώπων από το κυβερνητικό σχήμα».
Σε προσωπικό επίπεδο ο κ. Νικολόπουλος καλεί τον κ. Καμμένο να εξηγήσει «ενώπιον των συναδέλφων μας στην κοινοβουλευτική ομάδα εάν υπήρξαν πολιτικές, οικονομικές ή ηθικές ενστάσεις σχετικά με τη συμμετοχή μου στο κυβερνητικό σχήμα και αν ναι, ποιες ήσαν αυτές και από ποιους εκφράστηκαν».
Ενδεικτική του μεγέθους των προβλημάτων που θα συναντήσει μπροστά της η νέα κυβέρνηση είναι και η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, σε σχέση με το ασφαλιστικό, ότι «πρέπει μέσα σε ένα μήνα να εφαρμόσουμε όσα δεν έγιναν σε 40 χρόνια».
Το νέο υπουργικό αναμένεται να συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής με την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό.
Στη συνεδρίαση η οποία θα ξεκινήσει περίπου στις 19:30 ώρα Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν το σχέδιο άμεσης μετεγκατάστασης 120.000 προσφύγων και να εξετάσουν τρόπους οικονομικής βοηθείας προς την Τουρκία, την Ιορδανία, και το Λίβανο, όπου φιλοξενούνται 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Το θέμα είναι πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα λόγω της έκτασης που έχει λάβει στην Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαιο και στην Αθήνα.
Μάλιστα πριν από τη σύνοδο ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το ζήτημα της συνεχιζόμενης εισροής προσφύγων στην Ελλάδα.