Πολιτική
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2015 18:45

Προβληματισμός και αντικρουόμενες απόψεις στη Ν.Δ.

Προβληματισμός κυρίως για τον χρόνο που επελέγη να «ανοίξει» το θέμα της ηγεσίας του κόμματος επικρατεί εντός της Ν.Δ. Κατά πολλούς, η ανακίνηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στην κυριολεξία την επομένη μιας «μεγάλης» εκλογικής ήττας, πριν ακόμη ορισθεί η νέα κυβέρνηση, πέρα από έλλειψη ψυχραιμίας, δείχνει και τη σπουδή κάποιων να προχωρήσουν άμεσα σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Προβληματισμός κυρίως για τον χρόνο που επελέγη να «ανοίξει» το θέμα της ηγεσίας του κόμματος επικρατεί εντός της Ν.Δ.

Κατά πολλούς, η ανακίνηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στην κυριολεξία την επομένη μιας «μεγάλης» εκλογικής ήττας, πριν ακόμη ορισθεί η νέα κυβέρνηση, πέρα από έλλειψη ψυχραιμίας, δείχνει και τη σπουδή κάποιων να προχωρήσουν άμεσα σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Κώστας Καραμανλής επιθυμούσαν να «ανοίξει» μεν θέμα ηγεσίας στο κόμμα αλλά αργότερα. Μάλιστα ο Κώστας Καραμανλής όταν ερωτήθηκε σχετικά από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη απάντησε «Βαγγέλη, άσ' το για το επόμενο καλοκαίρι». Τελικά η απόφαση του κ. Μεϊμαράκη μάλλον αιφνιδίασε τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος και πρωθυπουργούς.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το πρωί η Ν.Δ., μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (4 Οκτωβρίου) θα ανακοινωθούν και επίσημα οι υποψηφιότητες.

Ήδη ο Π. Τατούλης δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, ο Μ. Βορίδης το άφησε ανοιχτό, ενώ για μία ακόμη φορά ακούστηκαν τα ονόματα των λεγόμενων 40αρηδων Κώστα Μπακογιάννη, Απόστολου Τζιτζικώστα και Γιώργου Παπανικολάου, δημάρχου Γλυφάδας.

Την ίδια ώρα, στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη γίνονται από το πρωί διαδοχικές συσκέψεις, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. 

Γρίφος παραμένει το αν ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος. Παρά το γεγονός ότι με δηλώσεις του το πρωί είπε ότι προς το παρόν κλίνει στο «όχι», γιατί, όπως είπε, είναι γνωστό ότι διαφωνεί με αυτή τη διαδικασία, -το πιθανότερο είναι να μην είμαι υποψήφιος, εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς, ανέφερε συγκεκριμένα, στελέχη του κόμματος σε κατ’ ιδίαν συνομιλία σημειώνουν  ότι «ο Βαγγέλης είναι πολύ σκληρός για να τα παρατήσει».

Αν και ήδη ορισμένοι εντός και εκτός Συγγρού θεωρούν βασικούς υποψηφίους τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στελέχη με εμπειρία περί τα εσωκομματικά επιμένουν ότι μέχρι την μεθεπόμενη Κυριακή «θα έχουμε και άλλες υποψηφιότητες».    

Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι αυτή τη στιγμή εντός της Ν.Δ. υπάρχουν τρία «στρατόπεδα»: το Καραμανλικό, το Μητσοτακικό και αυτό του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με διαφορετικές μάλιστα στρατηγικές για την πορεία του κόμματος προς την ανάκαμψη και αναλύσεις για τα αίτια των εκλογικών ηττών.    

Εντός και των τριών αυτών «στρατοπέδων» φουντώνει η συζήτηση αν ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να ανήκει στη γενιά των 40αρηδων ώστε να βρεθεί «απέναντι» στον Αλέξη Τσίπρα ή το κόμμα θα έπρεπε να περιμένει ώστε να αρχίσει η φθορά του σημερινού Πρωθυπουργού -από την εφαρμογή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου- και μετά η Ν.Δ. να προχωρήσει σε ανανέωση σε όλα τα επίπεδα.

Για κάποιους, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Για κάποιους άλλους, υπάρχει περίπτωση η ελληνική οικονομία από τον επόμενο χρόνο να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που θα πιστωθεί ο σημερινός Πρωθυπουργός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Ν.Δ. και τον πρόεδρό της.

Και φυσικά παραμένει ζητούμενο τι στάση θα κρατήσει η Κ.Ο. του κόμματος στους περίπου 130 εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι τέλους του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.