Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου είχε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, με το ΕΣΠΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Συνάντηση με την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου είχε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, με το ΕΣΠΑ να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε την κ. Κρέτσου για την προσπάθεια αύξησης της ρευστότητας, ώστε να μην χαθούν κοινοτικά χρήματα για να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα.
Την ευχαρίστησε επίσης για την στενή συνεργασία που έχουν οι περιφέρειες μαζί της και το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνει για τα περιφερειακά προγράμματα της χώρας αλλά και για την πορεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής δεν σημαίνει ότι θα εισρεύσουν περισσότερα κοινοτικά κονδύλια, αλλά και πως η διαδικασία αυτή δεν πρέπει να επηρεάσει τα υγιή περιφερειακά προγράμματα.
Πρόσθεσε επίσης, πως το ΕΣΠΑ 2007-2013 πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό - όπως επισημαίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - για να μην οδηγηθεί η χώρα σε λιγότερες επενδύσεις, λιγότερα έργα και σε περισσότερα προβλήματα σε ορισμένες περιφέρειες.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η πρόταση η οποία θα περάσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσα στον Οκτώβριο για «100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» των έργων συνεισφέρει στη ρευστότητα της εθνικής οικονομίας, καθώς καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 100% του συνόλου της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των υπό υλοποίηση έργων και μέχρι του ύψους της συνολικής κοινοτικής συμμετοχής.
Όπως διευκρινίζεται, δεν χρηματοδοτείται το σύνολο του κόστους των έργων, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει μελλοντικά την ολοκλήρωση των έργων από εθνικούς πόρους, μέχρι το κλείσιμο του προγράμματος το 2016. Τα προγράμματα θα κλείσουν στο ύψος που έχει συμφωνηθεί.
Η διαδικασία αυτή είναι μια τεχνική λύση έμμεσης παράτασης του προγράμματος η οποία χρειάζεται διαχειριστική επάρκεια, ταχύτητα και προσήλωση στο στόχο για να μπορέσει να επιτευχθεί. Μέσα στα δύο χρόνια 2015 και 2016 με τις τροποποιήσεις αυτές στη χώρα θα εισρεύσουν 2 δισ. ευρώ για όλα τα προγράμματα και θα υπάρξει όφελος 3,7 δισ. γιατί δεν θα υπάρχει την εθνική συμμετοχή.
«Όταν υπάρχουν ειλικρινείς δίαυλοι επικοινωνίας, συνέργειας και προτάσεων η Ελλάδα πάντα ωφελείται. Οι προτάσεις της ΕΝΠΕ για εμπροσθοβαρή καταβολή των κοινοτικών χρημάτων για να μην χαθούν πόροι επιτεύχθηκε. Η τεχνική λύση της έμμεσης παράτασης δρομολογείται και ψηφίζεται στο ευρωκοινοβούλιο, το ειδικό ταμείο του ΕΣΠΑ δημιουργήθηκε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε» σημείωσε ο κ. Αγοραστός.