Κόσμος
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 08:36

Πακιστάν: Παιδιά, τα μισά θύματα του σεισμού, λέει η Unicef

To 50% των θυμάτων του σεισμού της 8ης Οκτωβρίου, που έπληξε το Βόρειο Πακιστάν και την Ινδία, είναι παιδιά, ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF επιβεβαιώνοντας τους φόβους των πακιστανικών αρχών για μια «χαμένη γενιά».

«Πιστεύουμε πως οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά και πως ακόμα πολλά έχουν τραυματιστεί», τόνισε ο Ομάρ Αμπντι εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Πακιστάν. «Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, όμως με δεδομένο ότι ο μισός πληθυσμός του Πακιστάν είναι μικρότερος των 18 χρόνων, μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι μισοί από τους νεκρούς είναι παιδιά», διευκρίνισε.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, περισσότερα από 7.000 σχολικά κτίρια καταστράφηκαν από το σεισμό που προκάλεσε το θάνατο σε 73.000 ανθρώπους στο Πακιστάν και σε 1.300 στην Ινδία.

Οι τοπικές αρχές στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό αναφέρουν πως 17.000 νέοι σκοτώθηκαν μέσα στα σχολεία τους και όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της UNICEF, τέσσερα στα πέντε σχολεία έχουν γκρεμιστεί.

«Τα παιδιά έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχουν πλέον σχολεία, βρίσκονται εκτεθειμένα στις ασθένειες. Οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι τρομακτικές», κατέληξε ο Αμπντι.