Θετικά αποτιμούν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία την ξεκάθαρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές. «Ευκαιρία να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική», εκτιμά ο Μ. Χιούτερ από το IW.
Θετικά αποτιμούν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία την ξεκάθαρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές.
Την αισιοδοξία του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) στην Κολωνία Μίχαελ Χιούτερ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτών εκλογών στην Ελλάδα.
«Έχοντας λάβει ισχυρή εντολή και χωρίς εσωκομματική αντιπολίτευση, προσφέρεται μια πραγματική ευκαιρία για μια αποτελεσματική πλεύση της Ελλάδας προς την κατεύθυνση βιώσιμων δημοσιονομικών και μιας ανταγωνιστικής οικονομίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Χιούτερ το βράδυ της Κυριακής. «Διότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν από την κυβέρνησή του και ο Τσίπρας δεν θα μπορεί να τις θέσει εν αμφιβόλω».
Η νέα εντολή των ψηφοφόρων μπορεί να μεταφραστεί και ως επιβεβαίωση για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρει ο επικεφαλής του IW και σημειώνει: «Υπό αυτή την έννοια ήταν σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εστάλη από τους ψηφοφόρους στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Εκεί θα αναλάμβανε και πάλι χωρίς περιστροφές τον ρόλο της αντιδραστικής αντιπολίτευσης».
«Οι εκλογές φέρνουν σταθερότητα στη χώρα»
Κατ’ αρχήν θετικά για τη χώρα αποτιμά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο της Βόννης Λάζαρος Μηλιόπουλος. Σε σχόλιό του στη Deutsche Welle αναφέρει ότι «οι εκλογές φέρνουν σταθερότητα στη χώρα, (…) άλλη μια απροσδόκητα ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στον τελευταίο κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα». Ο τελευταίος, σύμφωνα με τον κ. Μηλιόπουλο, ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές του από την ΛΑ.Ε σκόνταψαν στον σκόπελο του εκλογικού ορίου.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα διευκολύνει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα, μολονότι «τα αριστερά ρεύματα εντός του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά κατά τους επόμενους μήνες και κατά την υλοποίηση των μέτρων που αφορούν στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε πόσο σταθερή θα είναι η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εντούτοις οι πιθανότητες να μπορεί να κυβερνήσει ο Τσίπρας τη χώρα με ασφάλεια και για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν».
Στο σημείο αυτό ο Λάζαρος Μηλιόπουλος εκφράζει την ελπίδα να μην οδηγηθεί εκ νέου η χώρα σε πρόωρες εκλογές λόγω περαιτέρω διάσπασης της ελληνικής αριστεράς. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως εκτιμά, το σενάριο του Grexit έχει γίνει ακόμη πιο απίθανο.
Η υψηλή δημοτικότητα της Χ.Α. έχει βαθύτερα αίτια
Όσον αφορά τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις ο κ. Μηλιόπουλος υπογραμμίζει ότι η Ν.Δ. ήλπιζε σε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα και παραμένει ανοιχτό αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα καταφέρει να επιβληθεί ως νέος αρχηγός της Ν.Δ. ή αν θα αναλάβει τα ηνία η νεότερη γενιά. Για την Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι πέρασε με επιτυχία την πρόβα τζενεράλε.
Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο πολιτικός επιστήμονας σημειώνει ότι το γεγονός ότι παραμένει σταθερά τρίτη δύναμη, παραπέμπει σε ιδιαίτερα αίτια του φαινομένου στην Ελλάδα, πέρα από μια βραχυπρόθεσμη ψήφο διαμαρτυρίας. Δύσκολους καιρούς προμηνύει ο ίδιος για το Ποτάμι, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται, όπως λέει, το πώς θα τοποθετηθεί εντός της νέας Βουλής η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.
Ο Λάζαρος Μηλιόπουλος τονίζει, τέλος, ότι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά, πόσο μάλλον αν στα κυβερνητικά έδρανα πάρει θέση ένας χονδροειδής λαϊκισμός. «Θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να εκπονηθεί στην Ελλάδα ένα είδος εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, με ουσιώδεις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα πεδία της διοίκησης, του φορολογικού συστήματος, της εκπαίδευσης, της στρατηγικής για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και των οικονομικών κινήτρων στους κλάδους του τουρισμού, της γεωργίας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της ενέργειας, της βιομηχανίας και της ναυσιπλοΐας».
Πηγή: Deutsche Welle