Πολιτική
Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2005 15:13

ΚΚΕ: Έχει υπερωριμάσει η αναγκαιότητα διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας

Θετική χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ την πρωτοβουλία της «Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Όπως είπε η κ. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με μέλη της Ένωσης, «έχει πια υπερωριμάσει η αναγκαιότητα διαχωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία». «Αυτό», σημείωσε, «δεν έχει καμία σχέση με την παρεμπόδιση της υιοθέτησης θρησκευτικών αντιλήψεων όποιας θρησκείας και όποιας κατεύθυνσης. Είναι όμως ένα ζήτημα που δεν μπορεί άλλο να καθυστερήσει. Δυστυχώς μεσολάβησε ένα Σύνταγμα που δεν αντιμετώπισε το θέμα».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο διαχωρισμός πρέπει να είναι πλήρης και ουσιαστικός και αφορά από κει και πέρα, βεβαίως, και τους διάφορους θεσμούς, την παιδεία και όλη την λειτουργία της κοινωνίας».

«Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα σταματήσει ο παρεμβατικός ρόλος της ηγεσίας της Εκκλησίας στα πολιτικά πράγματα, αλλά ωστόσο θα φύγει ένας ομφάλιος λώρος που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και ξαναλέω, πρέπει να έχει την αντανάκλασή του και στην Παιδεία και παντού», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Από κει και πέρα εμείς ως Κόμμα, είναι γνωστό ότι σεβόμαστε το δικαίωμα του κάθε πολίτη να θρησκεύεται, να πηγαίνει στην εκκλησία, να τελεί τον θρησκευτικό γάμο ή το βαφτίσι. Για μας όμως όλες αυτές οι εκδηλώσεις είναι πάνω απ’ όλα πολιτικές και η νομική μορφή τους πρέπει να είναι πολιτική».