Μια ομάδα ερευνητών από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Κόστα Ρίκα ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ των φαινομένων Ελ Νίνιο και του αριθμού των ατόμων που δαγκώνονται από φίδια στην Κόστα Ρίκα.
Μια ομάδα ερευνητών από την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και την Κόστα Ρίκα ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ των φαινομένων Ελ Νίνιο και του αριθμού των ατόμων που δαγκώνονται από φίδια στην Κόστα Ρίκα.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει πως καθώς το Ελ Νίνιο μεταβαίνει από θερμές σε ψυχρές φάσεις, περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αρρωσταίνουν, ιδιαίτερα εκείνοι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, για παράδειγμα αν ζουν υπό συνθήκες φτώχειας. Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν εάν ισχύει κάτι παρόμοιο και για τα δαγκώματα φιδιών.
Η Κόστα Ρίκα επιλέχθηκε ως χώρα με υψηλό ποσοστό δαγκωμάτων φιδιών και με λεπτομερή βάση δεδομένων, καθώς όλα τα τσιμπήματα φιδιών στη χώρα πρέπει να αναφέρονται στις αρχές. Η δωρεάν υγειονομική περίθαλψη που παρέχεται από την κυβέρνηση βοηθάει επίσης στην αξιοπιστία καταγραφής όλων των περιστατικών.
Η ομάδα συνέκρινε δεδομένα επιθέσεων φιδιού από το 2005 έως το 2015, όταν 6.424 άνθρωποι δαγκώθηκαν, με μετεωρολογικά δεδομένα, και συγκεκριμένα σε περιόδους μεταβολών του καιρού, όπως κατά τη διάρκεια ενός Ελ Νίνιο. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα τσιμπήματα φιδιών αυξάνονταν τόσο κατά τη διάρκεια θερμών όσο και ψυχρών κύκλων. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση ενός βαθμού θερμοκρασίας, ο αριθμός των επιθέσεων αυξανόταν κατά 24 τοις εκατό. Κατά μέσο όρο, τα δαγκώματα φιδιών αυξάνονται δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια των θερμών και ψυχρών κύκλων του Ελ Νίνιο.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τσιμπήματα φιδιών είναι πιο συχνά κατά τη διάρκεια των ψυχρών φάσεων, διότι τα φίδια δυσκολεύονται να βρουν θηράματα, και έτσι είναι πιο πιθανό να κινηθούν σε περιοχές που κατοικούνται από τον άνθρωπο. Τα φίδια φυσικά γίνονται πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια θερμού καιρού, γεγονός που πιθανότατα ευθύνεται για τα περισσότερα τσιμπήματα φιδιών κατά τη διάρκεια των θερμών κύκλων. Εξάλλου, είναι πιθανόν ο πληθυσμός των φιδιών να αυξάνεται κατά τη διάρκεια ενός Ελ Νίνιο καθώς η μειωμένη βροχόπτωση στην περιοχή ευνοεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των φυτών.