Πολιτιστικά
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 18:46

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Στοά του Βιβλίου

Η Στοά του Βιβλίου ιδρύθηκε από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για να αποτελέσει μια παρέμβαση παιδείας στην πνευματική ζωή των Αθηνών. Στηρίχθηκε στην ιδέα και τον πολιτισμό του βιβλίου και κατόρθωσε, τα 17 χρόνια που λειτουργεί ήδη, να καταστεί σημείο αναφοράς για ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο και παράλληλα να αναπτύξει μια ευρύτερη πνευματική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα.

Η Στοά του Βιβλίου ιδρύθηκε από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για να αποτελέσει μια παρέμβαση παιδείας στην πνευματική ζωή των Αθηνών. Στηρίχθηκε στην ιδέα και τον πολιτισμό του βιβλίου και κατόρθωσε, τα 17 χρόνια που λειτουργεί ήδη, να καταστεί σημείο αναφοράς για ό,τι έχει σχέση με το βιβλίο και παράλληλα να αναπτύξει μια ευρύτερη πνευματική, πολιτιστική και επιστημονική δραστηριότητα.

Παλαιό όραμα της Στοάς του Βιβλίου και μέσα στους στόχους των ιδρυτών της ήταν εξαρχής να δώσει την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο  -  ασχέτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και επαγγελματικής ενασχόλησης - να διευρύνει τους ορίζοντες της σκέψης του και τα πνευματικά του ενδιαφέροντα με σειρές μορφωτικών μαθημάτων επί διαφόρων αντικειμένων.

Πανεπιστημιακοί Καθηγητές και άλλοι διαπρεπείς στον χώρο τους επιστήμονες, καλλιτέχνες, δημιουργοί κ.ά. καλούνται, μέσα από αυτές τις συστηματικά οργανωμένες σειρές μαθημάτων, να προσφέρουν στους ενδιαφερομένους έγκυρες κατασταλαγμένες γνώσεις αλλά και προβληματισμούς για κάθε διδασκόμενο αντικείμενο. Η όλη σειρά μαθημάτων έχει το κατεξοχήν χαρακτηριστικό τής παιδείας, την ελεύθερη επιλογή και παρακολούθηση μαθημάτων με μόνο κριτήριο το προσωπικό ενδιαφέρον.

Γι’ αυτό και το όλο μορφωτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μια δραστηριότητα, η οποία χαρακτηρίζεται κυριολεκτικά ως «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου» και αποτελεί πλέον έναν επιτυχημένο θεσμό, ίσως το πιο επιτυχημένο κοινωνικό παράδειγμα τής διά βίου μάθησης, που ολοκληρώνει ήδη τον ένατο χρόνο λειτουργίας του.

Αξίζει να σημειωθεί η εξαιρετική απήχηση που έχουν τα μαθήματα αυτά στο ευρύτερο κοινό, η οποία οφείλεται προφανώς στο επίπεδο διδασκαλίας, στην εγκυρότητα των επιλεγμένων ομιλητών (πανεπιστημιακών κατά το πλείστον), στην επιλογή των διδακτικών αντικειμένων που προσφέρονται, καθώς και στην όλη οργάνωση και λειτουργία τού Ελευθέρου Πανεπιστημίου.

Στους 26 κύκλους μαθημάτων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και σε 160 συνολικά θεματικές ενότητες έχουν διδάξει μαθήματα τής ειδικότητάς τους 270 πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, ειδικοί ερευνητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου. Τα μαθήματα, ανάλογα με το αντικείμενο, συνοδεύονται από εποπτικό υλικό (διαφάνειες, ακουστικό υλικό κ.λπ.). Μετά από κάθε μάθημα ακολουθεί συζήτηση. Επίσης, κατά την κρίση τού διδάσκοντος, διανέμεται διδακτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία.

27ος Κύκλος Μαθημάτων

Στον 27o Κύκλο Μαθημάτων (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015) θα διδάξουν επίλεκτα μέλη της ελληνικής και διεθνούς πανεπιστημιακής κοινότητας για θέματα τής ειδικότητάς τους που αναφέρονται στην ελληνική γλώσσα, στα μεγάλα μνημεία τής Δυτικής Ελλάδας, στην τέχνη τού κινηματογράφου, στη νεοελληνική ποίηση, τη φιλοσοφία, την τέχνη τού χορού. Ευελπιστούμε ότι τα μορφωτικά αυτά μαθήματα τής Στοάς τού Βιβλίου πληρούν ανάγκες, τις οποίες δεν έχουν μπορέσει να καλύψουν μέχρι σήμερα διαφόρων εκπαιδευτικών επιπέδων Ιδρύματα, μολονότι είναι προφανής η ανάγκη και πιεστική η ζήτηση για μια τέτοια μορφωτική προσφορά. Ό,τι προέχει και ελπίζουμε ότι επιτυγχάνεται από αυτό το πρόγραμμα τής Στοάς τού Βιβλίου είναι η ποιότητα στη μορφωτική στάθμη των μαθημάτων και η ελευθερία στην πρόσβαση σε αυτά.

Συνοπτικό πρόγραμμα

5 μαθήματα για την ελληνική γλώσσα

«Οι λέξεις της Ελληνικής», Γεώργιος Μπαμπινιώτης (Καθηγητής Γλωσσολογίας, πρ. πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 7, 10, 14, 17 και 21 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00-19.30.

5 μαθήματα αρχαιογνωσίας

«Αιτωλία, Ακαρνανία, Ήπειρος: μια δυναμική περιοχή τού αρχαίου ελληνισμού», Βασίλης Λαμπρινουδάκης (συντονιστής, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών), Λάζαρος Κολώνας (Επίτ. Γεν. Διευθυντής Αρχαιοτήτων, παλαιός έφορος στην περιοχή και διευθυντής προγραμμάτων ανάδειξης ΕΣΠΑ στην περιοχή), Λίνα Μενδώνη (Κύρια Ερευνήτρια ΕΙΕ, πρ. ΓΓ Υπουργείου Πολιτισμού), Γιώργος Ρήγινος (Πρ. Προϊστάμενος Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 27 Οκτωβρίου, 3, 10, 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με συζήτηση επί των θεμάτων, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων (ώρα 17.00-18.30).

5 μαθήματα για την τέχνη του κινηματογράφου

«Αναζητώντας την ψυχή στον κινηματογράφο», Γιάννης Σμαραγδής (σκηνοθέτης). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 19, 26 Οκτωβρίου, 2, 9 και 16 Νοεμβρίου, και ώρα 17.00-18.30.

5 μαθήματα για τη νεοελληνική ποίηση

«Ο ποιητικός κανόνας και οι εκλεκτικές συγγένειές του: Σολωμός, Κάλβος, Παλαμάς, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης», Ευριπίδης Γαραντούδης (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 21 Οκτωβρίου, 4, 11, 18 και 25 Νοεμβρίου, και ώρα 17.00-18.30.

5 μαθήματα για τη φιλοσοφία

«Φιλοσοφία: ο Ασκληπιός της κρίσης;», Παύλος Κόντος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο Πατρών). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 29 Οκτωβρίου, 5, 12, 19 Νοεμβρίου και ώρα 19.30-21.00.

5 μαθήματα για το χορό

«Ο ρόλος τού χορού στον ανθρώπινο πολιτισμό», Κλημεντίνη Βουνελάκη (Δημοσιογράφος, Κριτικός χορού), Τάσος Κουκουτάς, Αλέξια Μαργαρίτη, Μάρω Μαρμαρινού (Χορεύτρια, Καθηγήτρια χορού), Δημήτρης Παπαϊωάννου (χορογράφος), Μαρία Τσουβαλά (Επίκ. Καθηγήτρια, Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χορογράφος), Νατάσα Χασιώτη (Ιστορικός χορού, Συγγραφέας). Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις 22 και 29 Οκτωβρίου, 5, 12, 19 και 26 Νοεμβρίου, και ώρα 17.00-18.30.

Πληροφορίες
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 9.30-15.30, στα γραφεία τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στη Στοά τού Βιβλίου: Αρσάκειο Μέγαρο,  Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, τηλ.: 210 - 3244538 και 210 - 3253989, καθώς και στην ιστοσελίδα τής Στοάς τού Βιβλίου (www.stoabibliou.gr).

naftemporiki.gr