Mag
Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015 13:22

ΗΠΑ: Δεκατετράχρονος εφευρέτης συνελήφθη από… μπέρδεμα

Ένας μαθητής 14 ετών συνελήφθη στις νότιες ΗΠΑ, όταν καθηγητές του πέρασαν ένα ψηφιακό ρολόι το οποίο είχε κατασκευάσει ο ίδιος για… εκρηκτικό μηχανισμό, καλώντας την αστυνομία.

Ένας μαθητής 14 ετών συνελήφθη στις νότιες ΗΠΑ, όταν καθηγητές του πέρασαν ένα ψηφιακό ρολόι το οποίο είχε κατασκευάσει ο ίδιος για… εκρηκτικό μηχανισμό, καλώντας την αστυνομία.

Η υπόθεση έγινε γνωστή μέσω του διαδικτύου σε όλον τον πλανήτη, με τους αστυνομικούς από το Τέξας οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση να κατηγορούνται ότι επέδειξαν υπέρμετρο ζήλο που οφείλεται σε ισλαμοφοβικά αισθήματα, καθώς ο μαθητής είναι μουσουλμάνος.

Ο Άχμεντ Μοχάμεντ, μαθητής στην τρίτη γυμνασίου, είχε φέρει τη Δευτέρα μαζί του στο σχολείο μια μικρή συσκευή που είχε κατασκευάσει ο ίδιος και η οποία αποτελείτο από μια ψηφιακή οθόνη και ένα ηλεκτρικό κύκλωμα, για να την παρουσιάσει στον καθηγητή του στο μάθημα τεχνολογίας.

Όταν το ρολόι άρχισε να χτυπάει κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Αγγλικών, ο καθηγητής θορυβήθηκε και ζήτησε να κατασχεθεί η συσκευή του μαθητή, ο οποίος στο σχολείο του είναι γνωστός ως ο μικρός «εφευρέτης».

«Ο διευθυντής και οι αστυνομικοί με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο όπου πέντε αστυνομικοί με ανέκριναν, μου έκαναν σωματικό έλεγχο, κατέσχεσαν τον υπολογιστή μου και την εφεύρεσή μου» περιέγραψε ο έφηβος στην εφημερίδα Dallas Morning News.

«Κατόπιν με οδήγησαν σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων, όπου μου έκαναν σωματικό έλεγχο, μου πήραν τα δακτυλικά μου αποτυπώματα και τράβηξαν φωτογραφίες μου» συνέχισε ο 14χρονος.

Ο επίδοξος εφευρέτης, ο οποίος διαμένει στο Ίρβινγκ, κοντά στο Ντάλας, επεσήμανε επιπλέον ότι του απαγόρευσαν να τηλεφωνήσει στους γονείς του κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Όταν τελικά τον άφησαν ελεύθερο, πήρε αποβολή τριών ημερών από το σχολείο του.

Η σύλληψη προκάλεσε την αντίδραση του Συμβουλίου Αμερικανοϊσλαμικών Σχέσεων (CAIR), σύμφωνα με το οποίο το περιστατικό δεν θα είχε συμβεί εάν ο έφηβος δεν είχε το όνομα Άχμεντ Μοχάμεντ.

Παράλληλα, πολλοί χρήστες του διαδικτύου τάχθηκαν υπέρ του Άχμεντ, με το hashtag #IstandWithAhmed να γίνεται παγκόσμιο trend στο Twitter.

Πάντως, αν και σε επιστολή που απεστάλη στους γονείς των μαθητών, ο διευθυντής του λυκείου Μακάρθουρ στο Ίρβινγκ, Ντάνιελ Κάμινγκς, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αστυνομικών, τελική η όλη ιστορία μπορεί να βγει σε καλό στον μικρό Άχμεντ.

Με μήνυμά του στο Twitter o πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «cool» το ρολόι του Άχμεντ και του ζήτησε να το φέρει στον Λευκό Οίκο. «Θα έπρεπε να εμπνεύσουμε περισσότερα παιδιά σαν κι εσένα να ενδιαφερθούν για τις επιστήμες. Αυτό κάνει την Αμερική σπουδαία», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.

Ο Άχμεντ έλαβε πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο για να παρευρεθεί σε μία βραδιά αστρονομία, μαζί με αστροναύτες της NASA, ενώ και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκενμπεργκ προσκάλεσε τον 14χρονος στα γραφεία του αμερικανικού κολοσσού στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Euronews.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ