Κόσμος
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2005 07:11

Ο ευρωπαϊκός Τύπος

Η διαπίστωση του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, περί «κρίσης κατεύθυνσης και ταυτότητας» αναφορικά με τα συνεχιζόμενα επεισόδια σε υποβαθμισμένες περιοχές των γαλλικών αστικών κέντρων, εξετάζεται από τον Τύπο της χώρας.

Η Liberation, δηλώνει ότι δεν εντυπωσιάστηκε από την εμφάνιση του κ. Σιράκ. «Αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά έμεινε μακριά από την εξέταση της ρίζας του αποφεύγοντας να διαπιστώσει πολιτικές ευθύνες, ακόμα και από την πλευρά του», σχολιάζει η εφημερίδα. Διατυπώνεται επίσης απογοήτευση από την απουσία συγκεκριμένων δραστικών προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Καμία δέσμευση. Hταν εν ολίγοις ένα διάγγελμα το οποίο, όπως και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που αδικαιολόγητα παρατάθηκαν, επιχείρησε να καλύψει τη σύγχυση ενός προέδρου ενώπιον των απογοητευτικών επιτευγμάτων του», καταλήγει η Liberation.

Η Le Figaro, επικεντρώνεται στην πρόθεση του Ζακ Σιράκ να καταστήσει πιο αυστηρούς τους νόμους σχετικά με το δικαίωμα των μεταναστών να φέρουν στη Γαλλία την οικογένειά τους. Η εφημερίδα διαπιστώνει ειλικρινή πρόθεση του Γάλλου προέδρου να παρουσιάσει απτές προτάσεις για εξομάλυνση της κατάστασης.

Η γερμανική Berliner Zeitung, επισημαίνει ότι οι γιοι και οι κόρες των Αράβων και Αφρικανών μεταναστών που ζουν στη Γαλλία δε θέλουν απλώς καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, «θέλουν να φύγουν εντελώς από τα γκέτο». «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μόνο να εντείνουν αυτήν την επιθυμία μπορούν», εκτιμά η εφημερίδα, που εντοπίζει την έξοδο από την κρίση στη συνολική συμβολή της γαλλικής κοινωνίας προς την ειρηνική συνύπαρξη των εθνοτικών κοινοτήτων.

Η επίσης γερμανική Die Tageszeitung, επικρίνει την απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, να προσφέρει οικονομική βοήθεια 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις υποβαθμισμένες γαλλικές περιοχές.

«Τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από υφιστάμενα κονδύλια για την αστική αναβάθμιση στη Γαλλία», γράφει η εφημερίδα, που καταλογίζει στον Πορτογάλο πολιτικό προσπάθεια εκμετάλλευσης του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, με σκοπό να καταστήσει τα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ πιο συμπαθή στους Ευρωπαίους πολίτες.

Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός

Oσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, η Der Tagesspiegel, εκφράζει την ικανοποίησή της για την επικύρωση από τα συνέδρια των μεγάλων κομμάτων της συμφωνίας σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού. Για την εφημερίδα «δεν υπάρχει πρακτική ή πολιτική εναλλακτική λύση».

Η Berliner Zeitung, ωστόσο, επιτίθεται δριμύτατα κατά της ηγέτιδας των Χριστιανοδημοκρατών, ¶νγκελα Μέρκελ, με αφορμή την προτροπή προς τα διαφωνούντα στελέχη του κόμματός της να σεβαστούν αυτούς «που εργάστηκαν για τη μόνη βιώσιμη λύση στη Γερμανία». «Eχει καμιά ιδέα για τι πράγμα μιλάει η γυναίκα;» διερωτάται η εφημερίδα. «Ο Χέλμουτ Κολ ήταν καγκελάριος επί 16 χρόνια και πάντα επέμενε να γίνεται αυτό που ήθελε, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο ανόητος ώστε να ζητήσει σεβασμό, τουλάχιστον όχι δημοσίως. Αν η ¶νγκελα Μέρκελ που δεν έχει χρηματίσει ούτε ένα δευτερόλεπτο ακόμα ως καγκελάριος ζητά ήδη από τα στελέχη του κόμματός της σεβασμό, τότε τι θα ζητήσει από εμάς τους πολίτες; Σεβασμό επειδή σκέφτεται επί πολλές ώρες; Και τι θα απαιτήσει όταν πράγματι θα έχει κάνει κάτι;», καταλήγει η εφημερίδα του Βερολίνου.

Η Die Welt, διατυπώνει επίσης αμφιβολίες για την κα. Μέρκελ. Σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ο γρίφος Μέρκελ» η εφημερίδα διαμαρτύρεται για τις υπαναχωρήσεις που διαπιστώνει από την πλευρά της επόμενης καγκελαρίου σε όλες τις μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς που έχει υποσχεθεί. «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι η ¶νγκελα Μέρκελ θέλει να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στη Γερμανία. Δεν ξέρουμε όμως προς ποια κατεύθυνση θέλει να πάει τη χώρα», σημειώνει η Die Welt.

ΠΗΓΗ: BBC