Στην ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής ομάδας διακυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως και εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στάθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην 80ή ΔΕΘ, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα.
Στην ανάγκη συγκρότησης μιας εθνικής ομάδας διακυβέρνησης με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως και εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στάθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μιλώντας στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην 80ή ΔΕΘ, παρουσία των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Μεϊμαράκης παρουσίασε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα είπε ότι θα πρέπει να μετέχει στην ομάδα διαπραγμάτευσης, «μιας που ο ίδιος υπέγραψε το μνημόνιο».
Οι αποφάσεις των Ελλήνων την Κυριακή των εκλογών θα κρίνουν το μέλλον της χώρας για τα επόμενα χρόνια επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μεϊμαράκης αρχικά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνα πειράματα» που κόστισαν στη χώρα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν ξεπεραστεί. «Ποτέ δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο μικρό διάστημα» ανέφερε και αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «πρωθυπουργό του εξηντάευρου».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα και έκανε λόγο για «συννεφάκι υποσχέσεων» του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πέρσι στη ΔΕΘ. «Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε είπαμε, ούτε θα το πούμε ποτέ, κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε, μόνο αλήθειες», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι τώρα πρέπει να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ταυτόχρονα έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «Ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες ή λαϊκισμός και δημαγωγία».
Συνεχίζοντας καταλόγισε ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για αδράνεια που επιβάρυνε, όπως είπε, την οικονομία. Ο κ. Μεϊμαράκης διερωτήθηκε αν έγινε πλέον αντιληπτή η ανάγκη συνεργασιών, ενώ υπογράμμισε ότι η επόμενη κυβέρνηση, με κορμό της Νέας Δημοκρατίας, θα προσπαθήσει για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Ο κ. Μεϊμαράκης περιέγραψε το πρόγραμμα της Ν.Δ. για επανεκκίνηση οικονομίας και στάθηκε στην ανάγκη για ευρύτερες συνεργασίες. Επεσήμανε ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις και δουλειές, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να καταρτιστεί και ένας προϋπολογισμός δημοσιονομικά πειθαρχημένος που, όπως εξήγησε, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη.
«Από την επομένη των εκλογών πιάνουμε δουλειά για να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και παρατήρησε πως αυτή είναι μια βασική διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λέγοντας: «Εμείς φέρνουμε δουλειές, εκείνοι διώχνουν».
Τόνισε ότι μετά τις «καταστροφικές συνέπειες» της επτάμηνης διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να εξεταστεί ξανά το θέμα της βιωσιμότητας και άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, γιατί, όπως είπε, η συμφωνία που υπέγραψε «αποκλείει ρητά κάθε σκέψη για "κούρεμα" του χρέους».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών και ζήτησε εντολή για κυβέρνηση τετραετίας. Παράλληλα, τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είτε για δημοψηφίσματα, είτε για εκλογές, προκειμένου να εξασφαλιστεί όπως είπε η σταθερή πορεία της χώρας.
Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι άλλες θα ήταν οι εξελίξεις αν είχε ολοκληρώσει τη θητεία της η Βουλή που εκλέχθηκε το 2012, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε πιο νωρίς τις εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι ήθελε να ανακόψει την πορεία της χώρας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα οικονομικά των στρατιωτικών και δεσμεύτηκε για την επιχειρησιακή στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στήριξη του εθνικού συστήματος Υγείας, την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
«Ακούω πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία έναν νέο πολιτικό εκβιασμό. Είπε ότι θα βγει πρώτο κόμμα θα εφαρμόσει τη συμφωνία είτε θα μείνει εκτός κυβέρνησης αν δεν είναι πρώτο κόμμα και θα αρχίσει πάλι την επαναστατική γυμναστική του», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Προφανώς ξέχασε πως χάνει πια το παιγνίδι που πουλούσε τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα έχει φέρει τη δική του συμφωνία, με τη δική του υπογραφή και τη δική του σφραγίδα. Και η συμφωνία που έφερε δεν επιτρέπει όλα αυτά που αναφέρει, για δήθεν παράλληλους δρόμους, παράλληλα χρονοδιαγράμματα. Είναι η χειρότερη συμφωνία που μπορούσε να φέρει. Το παραμύθι εκείνο έχει καταλήξει σε εφιάλτη».
Επανέλαβε ότι τα διλήμματα για τις 20 Σεπτεμβρίου είναι ξεκάθαρα στον κάθε Έλληνα και συνέχισε: «Καλώ, λοιπόν, τον κάθε Έλληνα. Ιδιαίτερα τους αναποφάσιστους να σκεφτούν: Θέλουμε σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια ή αστάθεια και ολέθριους κινδύνους με νέες περιπέτειες και κίνδυνο Grexit; Ας σκεφτούν, ας αποφασίσουν στις 20 Σεπτέμβρη. Θέλουν επενδύσεις και δουλειές ή κρατισμό και ανεργία; Ας σκεφτούν και ας απαντήσουν στις 20 Σεπτέμβρη. Θέλουν τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, συμβάλλει στην απασχόληση ή capital controls που διώχνουν επιχειρήσεις, φέρνουν ανεργία, ταλαιπωρούν τον κόσμο; Ας σκεφτούν και ας αποφασίσουν στις 20 Σεπτέμβρη. Όποια και αν είναι η απόφασή τους, είναι σεβαστή. Εμείς πιστεύουμε ότι αν σκεφτούν, κρίνουν και συγκρίνουν, ότι με κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. και με μένα πρωθυπουργό και τους άξιους και ικανούς υπουργούς θα απαντήσουν θετικά σε αυτά τα διλήμματα για να προχωρήσει η χώρα από το αδιέξοδο που έχει έρθει. Γι αυτό επιμένω: Ούτε τάζω, ούτε υπόσχομαι. Είμαστε, όμως, μπροστά στην τελευταία ευκαιρία. Και την τελευταία ευκαιρία δεν μπορεί οι πολίτες να την τζογάρουν».
Ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η ομάδα εθνικού σχεδιασμού θα δημιουργηθεί άμεσα εφόσον η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα και θα καταρτίσει το νέο σύμφωνο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα κινηθεί σε επτά άξονες:
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές οι απόδημοι, να υπάρξει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και να δημιουργηθούν ΚΕΠ σε κάθε υπουργείο.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά και στα θέματα της Θεσσαλονίκης και τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της επέκτασης του μετρό στην Καλαμαριά.