Μία πραγματική… βόμβα έκρυβε η συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη ο Έλον Μασκ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αφού σε αυτήν ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγιστάνας υποστήριξε πως ο βομβαρδισμός με θερμοπυρηνικές κεφαλές είναι η πιο εύκολη «λύση» για να γίνει φιλόξενο το περιβάλλον του πλανήτη Άρη.
Του Κώστα Δεληγιάννη
Μία πραγματική… βόμβα έκρυβε η συνέντευξη που έδωσε την Τετάρτη ο Έλον Μασκ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αφού σε αυτήν ο νοτιοαφρικανικής καταγωγής μεγιστάνας υποστήριξε πως ο βομβαρδισμός με θερμοπυρηνικές κεφαλές είναι η πιο εύκολη «λύση» για να γίνει φιλόξενο το περιβάλλον του πλανήτη Άρη.
«Ο πιο γρήγορος τρόπος είναι να ρίξουμε πυρηνικές βόμβες στους πόλους», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δημοφιλή εκπομπή The Late Show του δημοσιογράφου Στίβεν Κόλμπερτ. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, η… πυρηνική επίθεση στον Κόκκινο Πλανήτη θα είχε σαν συνέπεια να λιώσει μία ποσότητα από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται παγωμένο στις δύο αυτές περιοχές, και να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρά του.
Έτσι, υποτίθεται πως η ατμόσφαιρα θα αποκτούσε αρκετά μεγάλο πάχος ώστε να αρχίσει να εγκλωβίζει ένα μέρος της θερμότητας του Άρη. Κάτι που, με τη σειρά του, θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη, επιτρέποντας επομένως την παρουσία νερού σε υγρή μορφή.
Ο βομβαρδισμός θα έθετε σε λειτουργία έναν παρόμοιο μηχανισμό με το φαινόμενο του θερμοκηπίου στον πλανήτη μας, χάρις στο οποίο η γήινη θερμοκρασία διατηρείται σε ήπιες για τον άνθρωπο τιμές. Μάλιστα, μόλις ενεργοποιούνταν, υποτίθεται ότι αυτός ο μηχανισμός θα γινόταν αυτοτροφοδοτούμενος. Κι αυτό γιατί, όσο περισσότερος πάγος θα έλιωνε, τόσο περισσότερο CO2 θα απελευθερωνόταν, ώστε να αυξηθεί κι άλλο η θερμοκρασία και να επαναληφθεί ο ίδιος κύκλος.
Μέχρι στιγμής, πάντως, όλοι οι πλανητικοί επιστήμονες έχουν αντικρούσει την ιδέα του Μασκ. Αρκετοί επικαλέστηκαν την έκλυση της ραδιενέργειας που θα προκαλούσε ο βομβαρδισμός, και επομένως τη μόλυνση που θα προκαλούσε στον Κόκκινο Πλανήτη. Άλλοι, όπως οι ειδικοί που σχολίασαν την πρόταση στους LA Times, αμφισβήτησαν ακόμη και την αποτελεσματικότητά της.
«Αν και φαίνεται δυνατόν να κάνουμε τον αρειανό περιβάλλον να μοιάζει με το γήινο, υπάρχουν πολλά εμπόδια που θα πρέπει να ξεπερασθούν πρώτα», σημείωσε ο Μπράιαν Τουν από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Ο βομβαρδισμός δεν είναι μια καλή λύση».
Σύμφωνα με τον Τουν, η συγκέντρωση CO2 στην αρειανή ατμόσφαιρα είναι ήδη εξαιρετικά υψηλή. Έτσι, αν και το σχέδιο υποτίθεται πως θα είχε σαν στόχο να κάνει τον πλανήτη πιο «φιλόξενο» στα φυτά από την άποψη της θερμοκρασίας, η σύσταση του αέρα θα γινόταν ακόμη πιο ακατάλληλη για κάθε είδος ζώου.
Η ίδια η NASA δεν θέλησε να δώσει μία εκτενή απάντηση, αλλά αρκέστηκε σε μία λακωνική ανακοίνωση. «Πάγια θέση μας είναι η προώθηση της εξερεύνησης του Ηλιακού Συστήματος με τρόπους που θα προστατεύουν τα περιβάλλοντα προς εξερεύνηση, στη φυσική κατάσταση στην οποία βρίσκονται», αναφέρει η υπηρεσία.
Ο ιδιοκτήτης της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla Motors και της διαστημικής εταιρείας SpaceX έχει αποκαλύψει ήδη από το 2012 πως το όραμά του είναι να κατασκευάσει μία αποικία στον Άρη, στην οποία θα ζουν 80.000 άνθρωποι. Το σχέδιο προβλέπει την αποστολή αρχικά μιας μικρής ομάδας γενναίων… πιονιέρων, όχι περισσότερων από 10, οι οποίοι θα αναλάβουν να ετοιμάσουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, για να υποδεχθούν τα επόμενα «κύματα» εποίκων.
Στη συνέντευξη στο The Late Show, ο Μασκ πάντως αποκάλυψε κι ένα πιο άμεσο, και λιγότερο αμφιλεγόμενο σχέδιο. Έτσι, ανακοίνωσε πως, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, η SpaceX θα είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τις πρώτες μεταφορές αστροναυτών στον Διεθνή διαστημικό Σταθμό.