Περιβάλλον
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 09:01

Αύξηση της παγκόσμιας πυρηνικής παραγωγής ενέργειας κατά 45% έως το 2035

Η δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 45 τοις εκατό παγκοσμίως τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πυρηνικής Ενέργειας (WNA).

Η δυνατότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 45% παγκοσμίως τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πυρηνικής Ενέργειας (WNA).

Η παραγόμενη ισχύς προβλέπεται να αυξηθεί από τα 379 στα 552 εγκατεστημένα γιγαβάτ μέχρι το 2035, καθώς πολλές χώρες προχωρούν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ως επιλογή χαμηλοτέρων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεγαλύτερης ενεργειακής ασφάλειας, αλλά η Έκθεση Πυρηνικών Καυσίμων του WNA προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης υπολείπεται αυτού που απαιτείται ώστε να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή.

Εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) αναφέρουν ότι η πυρηνική δυνατότητα παραγωγής πρέπει να φθάσει τα 660GWe έως το 2030 και πάνω από τα 900GWe έως το 2050 για τον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα απαιτούσε επενδύσεις 81 δισ. δολαρίων ετησίως σε νέες πυρηνικές μονάδες για την περίοδο 2014 με 2040.

«Η πυρηνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό κατά τα επόμενα πέντε χρόνια από ό,τι έχουμε δει για περισσότερο από δύο δεκαετίες», δήλωσε η Ανιέτα Ρίζινγκ, γενική διευθύντρια του WNA.

«Πρέπει να γίνουν περισσότερα, ώστε η πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει αυτό που επιθυμούμε, δηλαδή μία καθαρή, οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αρμονία με άλλες επιλογές χαμηλών εκπομπών άνθρακα», πρόσθεσε.

Ο ρυθμός ανάπτυξης σημαίνει ότι είναι πιθανόν να χρειαστούν 103.000 τόνοι στοιχειακού ουρανίου έως το 2035, από 62.000 σήμερα, αναφέρει η έκθεση, αλλά η παραγωγή ουρανίου έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πτώσης των τιμών του ουρανίου που προκάλεσε ο περιορισμός των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και ανοίγματος νέων ορυχείων.