Το θέμα της ισορροπίας ανάμεσα στα ΜΜΕ και την πολιτική εξουσία έθιξε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη του διήμερου συνεδρίου για το μέλλον και τις προοπτικές του έντυπου Τύπου, που διοργάνωσε η Διεθνής Ενωση Εφημερίδων στην Αθήνα.
«Η σχέση ανάμεσα στα Μέσα και το κοινό τους, ανάμεσα στους πολίτες και τους διαμεσολαβητές των γεγονότων, είναι ένας από τους παράγοντες που ουσιαστικά προσδιορίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Διότι ο Τύπος και ιδιαίτερα ο έντυπος, είναι ο τόπος όπου αναδεικνύονται οι προβληματισμοί, καταγράφονται και δοκιμάζονται, στη μάχη των ιδεών, τα επιχειρήματα, διαμορφώνεται η δημόσια σφαίρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρουσόπουλος.
«Αν λοιπόν αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία ως μια διαρκή διαδικασία, όχι σαν προορισμό, αλλά ως ταξίδι, τότε αναπόφευκτα η συζήτηση για τα Μέσα είναι πάντα επίκαιρη. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα που στη θέση του κλασικού αιτήματος για ελευθεροτυπία, και παράλληλα με αυτό, προβάλλεται ολοένα και πιο πιεστικό το αίτημα για μια νέα ισορροπία ανάμεσα στα Μέσα και την πολιτική εξουσία, όσο και ανάμεσα στη διττή λειτουργία των Μέσων ως επιχειρήσεων και φορέων διαμόρφωσης κοινής γνώμης», πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας.
Παράλληλα,ο Θ. Ρουσόπουλος επεσήμανε την έννοια στην ελληνική γλώσσα της λέξης «αγορά», δηλαδή ως οικονομική συναλλαγή αλλά και ως χώρο ανταλλαγής ιδεών, που συμπυκνώνει, όπως είπε, την έννοια του προβληματισμού.
Η πρόκληση της εποχής μας, κατέληξε ο υπουργός, είναι να αποδείξουμε στην πράξη ότι οι δυο αυτές έννοιες μπορούν σήμερα να συνυπάρξουν αρμονικά και επεσήμανε ότι η σχέση του πολίτη με την εφημερίδα, σε αντίθεση με αυτήν την οποία διαμορφώνει με τη τηλέοραση και το ραδιόφωνο που είναι μαζική, είναι σχέση του «Εγώ», σχέση συνήθειας και εμπιστοσύνης και προώθησης του πολιτιστικού ιδεώδους.