Πολιτική
Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 01:50

Debate: Οι κυριότερες τοποθετήσεις του Ευ. Μεϊμαράκη

Την εκτίμηση ότι Αλέξης Τσίπρας σημαίνει συνεχείς εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε από τους πολίτες «να καταλάβουν ότι η ψήφος διαμαρτυρίας κόστισε ακριβά».

Την εκτίμηση ότι Αλέξης Τσίπρας σημαίνει συνεχείς εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στο πλαίσιο του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και ζήτησε από τους πολίτες «να καταλάβουν ότι η ψήφος διαμαρτυρίας κόστισε ακριβά».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία επεδίωξε να πράξει πολλά ως κυβέρνηση, αλλά δεν είχε την αυτοδυναμία και δεν ολοκλήρωσε την τετραετία. «Όταν το 2015 παραδώσαμε τη χώρα, η οικονομία ήταν καλύτερη από ό,τι τώρα. Αν είχαμε τετραετή θητεία, θα είχαμε ολοκληρώσει όλα όσα είπαμε. Γι' αυτό ξαναζητάμε την ψήφο των πολιτών», είπε. «Εμείς φέραμε επενδύσεις, ο κ. Τσίπρας τις έδιωξε. Πώς θα δημιουργηθούν δουλειές;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτίμησε ότι «τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το μόνο νέο που έφερε σε αυτούς τους επτά μήνες». Όπως υποστήριξε, πάντα μία συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα, και το αποτέλεσμα είναι πιο επώδυνο από ό,τι αν ερχόταν η συμφωνία τον Φεβρουάριο. «Πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις, να ελέγξουμε την αδήλωτη εργασία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θέλει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο κ.Μεϊμαράκης είπε: «Αν ο ελληνικός λαός μου δώσει την εντολή, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ζητήσω εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θέλω τη συνεργασία, σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα».

Σε ό,τι αφορά την Παιδεία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι «θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, να υπάρχουν μη κρατικά πανεπιστήμια, να μην πηγαίνουν τα παιδιά στο εξωτερικό». Όπως ανέφερε, ο νόμος Μπαλτά θεωρεί «ρετσινιά» την αριστεία. «Εμείς θέλουμε πρότυπα σχολεία σε κάθε νομό» πρόσθεσε και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα πως μισεί ό,τι ιδιωτικό ακούει και θέλει να το φορολογήσει. «Το έκανε με τον ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία» συμπλήρωσε και παρατήρησε ότι «παράγουμε στρατιές θυμωμένων ανέργων».

Ερωτηθείς για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα πολιτικά γραφεία, ανέφερε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση είχε περιορίσει τις αποσπάσεις. «Αν οι εκπαιδευτικοί δεν αναπληρωθούν, θα υπάρχει ζήτημα με τα σχολεία», παρατήρησε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές βουλευτών της Ν.Δ. περί εισβολής ισλαμιστών και ανάγκης σφραγίσματος των συνόρων, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι  οι επίσημες θέσεις των κομμάτων εκφράζονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κόμματος. «Ο κεντρικός προγραμματισμός ορίζεται από τα συλλογικά όργανα. Δεν συμφωνούμε με αυτές τις απόψεις, αλλά δεν θα φιμώσουμε τους συναδέλφους μας», συμπλήρωσε. Επιπλέον χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα το μεταναστευτικό. «Μη χάσουμε και κανένα νησί επειδή ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό, εξήγησε ότι είναι γνωστές, ενώ στάθηκε στην «αυξημένη καχυποψία των πολιτών», όπως είπε, και κάλεσε τα κόμματα να μην υπόσχονται. 

Αναφερόμενος σε τοποθετήσεις του κ. Καμμένου για την υπόθεση των υποβρυχίων ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι το ζήτημα έχει απαντηθεί με εξεταστική επιτροπή που έλεγξε τα πάντα και εξέδωσε πόρισμα. «Να πω ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε. Η χώρα έμεινε χωρίς συμμάχους και χρεώθηκε περίπου 90 δισ. τους τελευταίους μήνες. Η απάντηση στην ερώτησή σας υπάρχει στο πόρισμα της εξεταστικής», ανέφερε..

Σε ό,τι αφορά τις αναφορές του για συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι χρειάζονται συνεργασίες. «Γι’ αυτό και τον καλώ. Αν δεν θέλει, θα τον κρίνουν οι πολίτες. Ο κ. Τσίπρας ισούται με συνεχόμενες εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα. Είμαι έτοιμος να πάω και στην Κουμουνδούρου για να συζητήσουμε. Για το καλό της χώρας, να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα με βάση αυτά που μας έφερε ο κ. Τσίπρας», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ανέφερε: «Φεσώσατε τη χώρα περίπου 90 δισ. ευρώ, κλείσατε τις τράπεζες για να μας πάτε σε ένα άχρηστο δημοψήφισμα». Αναφερόμενος στον κ. Καμμένο, είπε ότι «φαίνεται ότι μένει εκτός Βουλής και έχει παλαβώσει».

Κλείνοντας, ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε από τους πολίτες να ενημερωθούν, να συγκρίνουν και «να καταλάβουν ότι πληρώσαμε ακριβά την ψήφο διαμαρτυρίας». Από το 2009 μέχρι σήμερα αλλάξαμε εφτά πρωθυπουργούς, συμπλήρωσε. «Εμείς μπορούμε να συνθέσουμε. Γνωρίζω τα προβλήματα, είμαι στο πεζοδρόμιο, στην πιάτσα» κατέληξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.