Η Ελβετία προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, με τη Νορβηγία και τη Σουηδία να ακολουθούν, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index.
Η Ελβετία προσφέρει τις ιδανικότερες συνθήκες στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, με τη Νορβηγία και τη Σουηδία να ακολουθούν, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index.
Η Ελλάδα βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 79η θέση μεταξύ 96 κρατών, ενώ η Κύπρος καταλαμβάνει την 30ή θέση της κατάταξης.
Ο δείκτης, ο οποίος καταρτίζεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους.
Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικο-οικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.ά.
Την πρώτη πεντάδα της κατάταξης συμπληρώνουν η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ Ολλανδία, Ισλανδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.
Η έκθεση πάντως επισημαίνει ότι σε όλες τις χώρες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.
Σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής, στην κορυφή συνεχίζει να βρίσκεται η Ιαπωνία (86 χρόνια), ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι τα 81 έτη. Το 73,5% των ανδρών ηλικίας 55 έως 64 ετών είναι οικονομικά ενεργοί, έναντι ποσοστού 46,8% για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά φτώχειας μεταξύ των ηλικιωμένων ποικίλουν δραματικά, από 48,5% στη Ν.Κορέα έως 1,6% στην Ισλανδία. Έως το 2030 εκτιμάται ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών στη Γη θα έχει φθάσει το 16,5%, τα τρία τέταρτα από αυτούς σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Η έκθεση -με επικεφαλής τον καθηγητή Ασγκάρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον- επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3 εκατ. άνθρωποι άνω των 60 ετών, σχεδόν το 27% του πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 33,2% το 2030 και στο 40,8% το 2050. Το προσδόκιμο ζωής ενός 60χρονου (πόσα χρόνια ακόμη αναμένεται να ζήσει) υπολογίζεται σε 24 χρόνια, ενώ το προσδόκιμο υγιούς ζωής σε 17,4 χρόνια.
Η χώρα μας, σύμφωνα με τον Δείκτη, έχει συγκριτικά τις καλύτερες επιδόσεις της στο πεδίο της υγείας των ηλικιωμένων (22η) και στην εισοδηματική ασφάλειά τους (28η), παρά την μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος λόγω της κρίσης και παρά το ότι μόνο το 77,4% των ατόμων άνω των 65 ετών παίρνουν σύνταξη.
Η Ελλάδα έχει πολύ κακές επιδόσεις (91η) στο κατά πόσο το περιβάλλον της διευκολύνει τη ζωή ενός μεγαλύτερου σε ηλικία ατόμου, εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστών ικανοποίησης των ατόμων τρίτης ηλικίας από τις μεταφορές (53%), την ασφάλεια (48%) και τις ελευθερίες (39%).
Η έκθεση αναφέρει ότι, όσον αφορά τις κοινωνικές διασυνδέσεις, το 61% των ατόμων άνω των 50 ετών στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να βασιστούν σε περίπτωση ανάγκης.
Χαμηλή είναι επίσης η θέση της Ελλάδας (87η) στο πεδίο των δυνατοτήτων των ηλικιωμένων λόγω του χαμηλού ποσοστού απασχόλησής τους (35,6%) και του όχι υψηλού μορφωτικού επιπέδου τους (μόνο το 31% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης).
Πηγή: ΑΜΠΕ