Κόσμος
Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 19:32

Μεροληψία καταλογίζουν τα Σκόπια στον Βαρθολομαίο

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Βλάντο Μπούτσκοφσκι, απέρριψε τις αιτιάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου περί «μη εποικοδομητικής στάσης της χώρας στο εκκλησιαστικό πρόβλημα», και του καταλόγισε «μεροληψία» στη διένεξη μεταξύ των Oρθόδοξων Eκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ.

Σε απαντητική του επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Μπούτσκοφσκι αναφέρει ότι ορισμένες παρατηρήσεις του δημιουργούν «σύγχυση», και σημειώνει ότι η χώρα προσεγγίζει με επιτυχία την ενσωμάτωση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, αναφέρει ακόμη ότι η «Μακεδονία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, τον περασμένο Αύγουστο, είχε ζητήσει από τον κ. Βαρθολομαίο την μεσολάβηση του για την εκτόνωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, εξαιτίας της φυλάκισης του μητροπολίτη Ιωάννη από τις αρχές των Σκοπίων, η οποία έχει αναδειχθεί πλέον σε διμερές πρόβλημα που σκιάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο μητροπολίτης Ιωάννης αποπέμφηκε πριν από περίπου τρία χρόνια από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» η οποία χρονολογείται από το 1967.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης με την υποστήριξη της Σερβικής Εκκλησίας προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοπακαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία»). Τον περασμένο Μάϊο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία κήρυξε ως αυτοκέφαλη εκκλησία στην ΠΓΔΜ, την επαναϊδρυθείσα «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» και όρισε ως Αρχιεπίσκοπο της τον Ιωάννη.

Η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ