Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2005 20:27

Οι 15 εχθρικές προς το Ιντερνετ χώρες

Η γαλλική οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) http://www.rsf.org/article.php3?id_article=15613 κατήγγειλε σήμερα από την Τύνιδα «τις 15 εχθρικές προς το Ιντερνετ χώρες», ξεδιπλώνοντας μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων της Παγκοσμίου Διασκέψεως για την Κοινωνία της Πληροφορίας (SMSI) έναν άτλαντα όπου είχε σημειώσει με μαύρο χρώμα τα κράτη αυτά.

«Θέλαμε να υποδείξουμε πως δεν είναι μόνον η Τυνησία που δεν σέβεται την ελευθερία έκφρασης των χρηστών του Διαδικτύου, και χρησιμοποιεί μεθόδους φιλτραρίσματος, αλλά επίσης η Λευκορωσία, η Βιρμανία, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Λιβύη, οι Μαλδίβες, το Νεπάλ, η Βόρειος Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Συρία, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, και το Βιετνάμ», τόνισε ο υπεύθυνος Τύπου της RSF Ζαν Φρανσουά Ζουλιάρ.

Εν τω μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η SMSI. Σύμφωνα με την RSF «τυνήσιοι αστυνομικοί με πολιτικά εμπόδισαν τον γγ της οργάνωσης Ρομπέρ Μενάρ να αποβιβασθεί από το αεροσκάφος της Air France, με το οποίο μόλις είχε φθάσει στο αεροδρόμιο της Τύνιδας. Eνας από τους αστυνομικούς του είπε πως δεν είχε δικαίωμα να αποβιβασθεί διότι δεν είχε διαπιστευθεί στην SMSI».

Ο Μενάρ, στον οποίο είχε παρασχεθεί διαπίστευση στη Διάσκεψη από τον ΟΗΕ, επέστρεψε τελικώς το απόγευμα στο Παρίσι.