«Το φράγμα έχει σπάσει και απειλεί την κυβέρνηση Μπους», εκτιμά η Independent, που αναφέρεται στις αυξανόμενες φωνές αμφισβήτησης της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ μεταξύ του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Η εφημερίδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εκτίμηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη από το Ντουμπάι, ότι η εξέλιξη του πολέμου στο Ιράκ αποκαλύπτει ένα μεγάλο λάθος. Oπως είπε, ήταν καλό που ανετράπη ο Σαντάμ Χουσεΐν, αλλά δε συμφωνεί με το τι έγινε στη συνέχεια. «Η κυβέρνηση υποτίμησε τη δυσκολία του εγχειρήματος συμφιλίωσης των Ιρακινών», είπε ο κ. Κλίντον.
Η Independent, επισημαίνει, ότι και άλλοι πολιτικοί πλέον τάσσονται δημόσια κατά της πολιτικής Μπους στο Ιράκ, απαιτώντας τη συντομότερο δυνατή επιστροφή των στρατευμάτων. «Παρά τις σκληρές δηλώσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου Τσέινι, οι πολιτικοί τους αντίπαλοι εύκολα απαντούν κάνοντας λόγο για «τετριμμένη κυβερνητική ρητορική» αναξιόπιστων πολιτικών», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Πολιτική βραδυφλεγής βόμβα στο Ιράν
Η πολιτική κατάσταση στο Ιράν απασχολεί την Guardian, η οποία μεταφέρει τις ανησυχίες που προκαλούν οι τακτικές του νεοεκλεγέντος προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Oπως εξηγεί η εφημερίδα, η χώρα αντιμετωπίζει την απειλή πολιτικής παράλυσης, καθώς ο πρόεδρος έχει θέσει σε εφαρμογή επιχείρηση εκκαθάρισης των πολιτικών θεσμών, απομακρύνοντας από καίριες θέσεις επικριτές του. Οι ενέργειες του κ. Αχμαντινετζάντ, γράφει η Γκάρντιαν, εκλαμβάνονται από πολλούς ως ένα εν εξελίξει πραξικόπημα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτές οι πολιτικές εκκαθαρίσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα είναι πολύ μεγαλύτερης έκτασης από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί και αφορούν όλους τους κλάδους του κυβερνητικού και κρατικού μηχανισμού. Oπως προστίθεται, οι ενέργειες αυτές έχουν εντείνει τις φωνές διαμαρτυρίας πολιτικών αντιπάλων και μέσων ενημέρωσης στο Ιράν.
Μπλερ για παιδεία
Η Guardian, φιλοξενεί άρθρο του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του στον τομέα της εκπαίδευσης και τις αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει στην παιδεία. Ο κ. Μπλερ σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο ψέμα είναι πως το εκπαιδευτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο ώστε να ευνοεί τη μεσαία τάξη έναντι των παιδιών φτωχότερων οικογενειών».
Θέματα εσωτερικής επικαιρότητας
Οι Times, φιλοξενούν δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, Γκόρντον Μπράουν,ο οποίος προορίζεται και αντιμετωπίζεται από τον πολιτικό κόσμο στη Βρετανία ως διάδοχος του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικών και πιθανότατα στον πρωθυπουργικό θώκο.
Ο κ. Μπράουν, λοιπόν, απευθυνόμενος στους «επαναστάτες βουλευτές» του κυβερνώντος κόμματος που έχουν αντιταχθεί σε ορισμένες από τις πολιτικές προτάσεις του Τόνι Μπλερ, προειδοποιεί ότι και η δική του ατζέντα ως πιθανού διαδόχου, δε θα είναι λιγότερο ριζοσπαστική σε ό,τι αφορά αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις.
Η Daily Telegraph, παίρνει τη σκυτάλη των αντιδράσεων στις προτάσεις που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η επικρατέστερη μέχρι στιγμής πρόταση είναι η επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στα 67 έτη.
Επικαλούμενη μελέτη κυβερνητικής υπηρεσίας, η εφημερίδα γράφει ότι ένας στους πέντε άνδρες, περίπου ένα εκατομμύριο σημερινοί εργαζόμενοι, δε θα πάρουν ποτέ τη σύνταξη που τους αναλογεί, καθώς θα έχουν πεθάνει πριν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Οι Financial Times, τέλος, ασχολούνται με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Εκπρόσωποι εταιρειών στις οποίες ανήκουν παμπ, μπαρ και ξενοδοχεία ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας να ισχύσει ολική και όχι μερική απαγόρευση του καπνίσματος.
Eνα μέτρο με διαβαθμίσεις απαγόρευσης θα έδινε άδικο πλεονέκτημα ανταγωνισμού στα καταστήματα όπου θα επιτρέπεται το κάπνισμα, υποστηρίζουν οι φορείς.
ΠΗΓΗ: BBC