Πολιτική
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 12:10

Αρχισαν οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών κομμάτων

Aρχισαν σήμερα στον Περισσό οι εργασίες της διεθνούς συνάντησης κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θέμα «Oι σύγχρονες τάσεις του καπιταλισμού. Οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η κομμουνιστική εναλλακτική λύση».

Oι εργασίες της διεθνούς συνάντησης άρχισαν με την ομιλία της γενικής γραμματέος της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ιδιαίτερα την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συντονισμού των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, επισημαινοντας ότι «σήμερα μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ η ανάγκη του συντονισμού και της κοινής δράσης, η ανάγκη όσο μπορούμε να επεξεργαζόμαστε κοινή στρατηγική στα κοινά μας προβλήματα που προκύπτουν από την σύγχρονη ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

«Χωρίς να εγκαταλείψουμε την πολιτική της αποκάλυψης για όλα τα εγκλήματα που σήμερα συντελούνται, πρέπει να διευρύνουμε τον προβληματισμό και τη κοινή δράση με το θέμα της κομμουνιστικής εναλλακτικής λύσης, την προοπτική του σοσιαλισμού», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα.

Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες που εκφράζει κάθε κόμμα ξεχωριστά, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι αυτό «δεν αναιρεί την ανάγκη της ενιαίας στρατηγικής, την ανάγκη να προβάλλουμε επεξεργασμένη κοινή εναλλακτική λύση, που αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ο σοσιαλισμός.

Κατά την άποψη του ΚΚΕ, πρόσθεσε, «κλειδί» για την εναλλακτική λύση που πρέπει να προβάλλουν οι κομμουνιστές είναι η εκτίμηση σε τρία βασικά ζητήματα :

Πρώτο για την φύση και το χαρακτήρα της σύγχρονης στρατηγικής του ιμπεριαλισμού, των μέτρων που αποκαλούνται νεοφιλελεύθερη πολιτική ή νεοφιλελευθερισμός.

Δεύτερο ζήτημα είναι η εκτίμηση για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα των διακρατικών ενώσεων, όπως π.χ. της ΕΕ, και άλλων ενώσεων που εμφανίζονται με λιγότερο αναπτυγμένο χαρακτήρα.

Τρίτο, η στάση απέναντι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε σε συνδυασμό με την επιστημονική μελέτη για την κριτική αποτίμησή του, τη θεωρητική γενίκευση της νέας πείρας.

Αποψη του ΚΚΕ είναι ότι η προσέγγιση και ταύτιση των φιλελευθέρων κομμάτων με τα σοσιαλδημοκρατικά, σοσιαλιστικά κόμματα στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι ένας ισχυρός αδιάψευστος μάρτυρας, ότι η αποκαλούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική, η σύγχρονη πολιτική της νέας τάξης δεν είναι απλά μια πολιτική επιλογή που γεννήθηκε μόνο από την αλλαγή συσχετισμού δύναμης, αλλά είναι αδήριτη εσωτερική ανάγκη του καπιταλιστικού συστήματος. Γι αυτό και μια σειρά πολιτικές δυνάμεις που προσπαθούσαν ή και προσπαθούν σήμερα να γυρίσουν το ρολόι πίσω, στην περίοδο που ο καπιταλισμός κάτω από την λαϊκή πίεση έκανε κάποιες παραχωρήσεις, ανεξαρτήτως προθέσεων εξελίσσονται σε δυνάμεις που στηρίζουν ή στην καλύτερη περίπτωση ανέχονται το σύστημα.

Στην εκτενή αναφορά της για την Ε.Ε., η κ. Παπαρήγα είπε δεν διστάζει να στηρίζει άμεσα και έμμεσα πολιτικές δυνάμεις και κινήματα που περιορίζονται να διεκδικούν ανώδυνες μεταρρυθμίσεις και τελικά μια άλλη πολιτική διαχείρισης εντός πάντα του καπιταλιστικού συστήματος, αρκεί να μην αμφισβητούν την πορεία της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης και της διεύρυνσής της.

Με διάφορους τρόπους -συνέχισε- πολιτικούς, οικονομικούς, ακόμα και με εκβιασμό προσπαθεί να διαμορφώσει σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο ένα πολιτικό σύστημα που τελικά θα υπηρετεί με ακόμα μεγαλύτερη σταθερότητα και προοπτική την στρατηγική της.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη γ.γ. του ΚΚΕ, η Κεντροαριστερά π.χ. ήταν εναλλακτική επιλογή για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και είναι και σήμερα. Το πολυκομματικό επίσης σύστημα δεν την φοβίζει όπως παλαιότερα. Η επιλογή της Ε.Ε. να επιβάλει τον σχηματισμό ευρωπαϊκών κομμάτων είναι ακριβώς μέσα στα σχέδιά της να ελέγξει το πολιτικό σύστημα των κρατών μελών. Γι αυτό και το ΚΚΕ τοποθετήθηκε δημόσια και άσκησε κριτική στην ίδρυση του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος, όταν μάλιστα την πρωτοβουλία είχαν κόμματα που βλέπουν αρνητικά τον συντονισμό και την κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Η κ. Παπαρήγα επέκρινε στη συνέχεια τις ΗΠΑ για την πολιτική τους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως την πολιτική για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή», που παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις που υπήρξαν έχει υιοθετηθεί στην ουσία του από την «Ομάδα των 8», το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., με τη νέα αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια με επίκεντρο την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Σε εξέλιξη, τόνισε, βρίσκεται η επίθεση ενάντια στο Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν, και η συνεχιζόμενη εγκληματική επέμβαση της κυβέρνησης του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Επιπρόσθετα, η κ. Παπαρήγα παρουσίασε σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών των κομμουνιστικών και εργατικών για την περίοδο 2005-2006.

Πηγή ΑΠΕ