Μικρή διαφοροποίηση της τιμής του πετρελαίου

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2004 07:30
UPD:07:34

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στη Ν. Υόρκη χθες, μετά την υποχώρησή τους από τα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα, καθώς η νίκη του προέδρου της Βενεζουέλας, Hugo Chavez στο δημοψήφισμα, καθησύχασε τις αγορές ότι θα επηρεαστούν οι προμήθειες πετρελαίου από τη χώρα.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν αύξηση της τάξης του 6%, καθώς έντονη ανησυχία επικράτησε, ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής θα προκαλέσει βία στη Βενεζουέλα, την τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Rafael Ramirez, είπε την Παρασκευή, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν ανοδικά εάν ο Chavez αποπεμφθεί. Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τέσσερις τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του Chavez, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Globovision.

«Το φιάσκο της Βενεζουέλας δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Gordon Kwan, αναλυτής της αγοράς ενεργείας, με την Kingsway Financial Group στο Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας: «Υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα για το εάν η αντιπολίτευση θα επηρεάσει αρνητικά τις προμήθειες πετρελαίου από τη χώρα».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχώρησε 14 σεντς, φθάνοντας στα 45,91 δολ. το βαρέλι στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 11:25' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Το πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, τα πιο δραστήρια συμβόλαια, υποχωρούσε κατά 14 σεντς, ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 45,55 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου λήγουν την Παρασκευή.

Χθες οι τιμές του πετρελαίου για τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου υποχωρούσαν 53 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 46,05 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές άγγιξαν τα 46,91 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του πετρελαίου το 1983 στη Ν. Υόρκη. Εναντι του προηγούμενου έτους οι τιμές ήταν κατά 48% υψηλότερα και έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ από όλες τις συνεδριάσεις μετά τις 30 Ιουλίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα