Χρ. Φώλιας: Κορυφαία πρόκληση ανάπτυξης η Expo 2008

Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2004 10:18
UPD:10:22

Η υψηλή ανεργία είναι απόρροια της έλλειψης επενδύσεων, όχι μόνο από αλλοδαπούς επιχειρηματίες αλλά κυρίως από ελληνικά κεφάλαια. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Φώλιας, στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της ΔΕΘ, με θέμα «Η ανάπτυξη της οικονομίας στη Β. Ελλάδα: Οι προοπτικές της απασχόλησης και τα προβλήματα κατάρτισης του εργατικού δυναμικού».

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο κ. Φώλιας έφερε ως παράδειγμα ανάπτυξης τη χώρα της Ιρλανδίας, η οποία κατάφερε να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. «Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα από την Ιρλανδία και θα μπορούσε να πετύχει εξίσου ή καλύτερα στην καλλιέργεια ενός εύκρατου επενδυτικού κλίματος», δήλωσε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστος Φώλιας.

Στη συνέχεια μίλησε για τις σημαντικές προοπτικές που διαθέτει ο ελληνικός τουρισμός, προκειμένου να καταστεί πόλος έλξης ταξιδιωτών και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Οι υποδομές, σημείωσε ο κ. Φώλιας, υπάρχουν απλώς απαραίτητη είναι η σωστή αξιοποίησή τους.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν την τόνωση της επιχειρηματικότητας. Μία από αυτές, όπως επεσήμανε, είναι και η ένταξη χρηματοδότησης και ενίσχυσης του εμπορίου για πρώτη φορά στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει το επιχειρηματικό κέρδος να απενοχοποιηθεί, ώστε να υπάρξει πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Ακολούθως, επεσήμανε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί την αδιαμφισβήτητη πύλη της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Στον τομέα του marketing έχει μια ώριμη και άρτια δομημένη αγορά που η υψηλή επισκεψιμότητά της χτίζει την αναγνωρισιµότητα επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε δε ότι διαθέτει προνομιακή θέση για εγκατάσταση δικτύων διανομών και όλο και πιο άρτιες υποδομές για την εξυπηρέτηση αναγκών διοικητικής υποστήριξης, μηχανοργάνωσης, ακόμη και νομικής κάλυψης.

Τέλος, αναφερόμενος στην παγκόσμια έκθεση Expo 2008, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι ήδη η Θεσσαλονίκη αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επόμενης μεγάλης εθνικής διεκδίκησης. Η Expo 2008, συνιστά κορυφαία πρόκληση ανάπτυξης αλλά και διεθνούς προβολής στην οποία η Θεσσαλονίκη καλείται να επιβεβαιώσει τον καλύτερό της εαυτό και να αναδείξει τον χαρακτήρα της ως οικονομική μητρόπολη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επίσκεψη στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών θα αναλύσει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την περιφερειακή ανάπτυξη εν όψει μάλιστα και της ΔΕΘ, από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει η Διαχείριση Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς Α.Ε. την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 15.00 στο Κέντρο Διοίκησης Βιομηχανίας στην ΒΙ.ΠΕ. της πόλης.

Ο κ. Φώλιας θα αναφερθεί στις δέσμες δράσεων που δρομολογούνται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό επίπεδο (σε συνάρτηση και με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο) καθώς και στην πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής στην ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς που είναι ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα